5 handige tips voor startende ondernemers

5 handige tips voor startende ondernemers

Het besluit om van loondienst naar zelfstandig ondernemen te gaan is een grote en spannende stap. Je hebt natúúrlijk al lang nagedacht over wat voor werk je wilt doen én je hebt je ook al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel – want dat moet. Maar hoe verder? Als voormalig startende zzp’ers willen we vijf handige tips met je delen!

1. Zorg voor een goede werkplek

De eerste grote verandering als zzp’er is je werkomgeving. Was je hiervóór in loondienst, dan werkte je op een plek die was ingericht om in te werken. Nu werk je hoogstwaarschijnlijk vanuit huis, wat voor veel afleiding kan zorgen. Je hebt een goede werkplek nodig, oftewel een plek waar je productief bent.

Zit je vaak op de bank met een laptop – of aan de keukentafel? Dan komt er een moment dat je gezinsleden daar ook willen zijn. Je wordt dus letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd. En dat is niet ideaal.

Zorg voor een vaste werkplek in huis, waar je niet gestoord wordt. Een kamer ingericht als kantoor bijvoorbeeld. Een bureau in een stil hoekje werkt ook.

2. Blijf op de hoogte van nieuws uit je branche

Meld je aan voor nieuwsbrieven, forums en sociale mediakanalen. Volg al het nieuws in de specifieke branche waarin je werkt. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Je klanten waarderen die kennis, want je weet waar je over praat.

Volg ook websites die je kunnen helpen als zzp’er en alles wat daarbij komt kijken. Een goede, informatieve website is ZZP Daily. Deze site staat vol interessante artikelen, handige tips en reviews van tools voor zzp’ers.

3. Creëer een huisstijl

Het is maar net hoe groot je het wilt aanpakken, maar het is goed om een huisstijl te hebben. Je bedrijfsnaam, -logo en -kleuren vallen daaronder, maar ook schrijfstijl en lettertypes. De huisstijl gebruik je in alle communicatie met je klanten.

Je huisstijl schittert niet alleen op je website, maar ook in e-mails, offertes en facturen. Hou je het allemaal in dezelfde stijl, dan zien je klanten in één oogopslag dat ze met jou te maken hebben. Het geeft je bovendien een professionele uitstraling.

4. Gebruik één systeem voor alles

Zzp’ers hebben veel administratie, waaronder offreren, factureren, urenregistratie, belastingaangifte, projectplanning en boekhouden. Als je een béétje handig met Excel bent, raden we je aan om een spreadsheet voor alles te maken en dit goed bij te houden. Dan weet je precies waar je staat als je klant vragen heeft over een project en blijf ook jij georganiseerd.

Heb je veel klanten? Dan kan je administratie tijdrovend zijn. Er bestaat software die je met je administratieve taken kan helpen. Dit scheelt kostbare tijd die je beter kan gebruiken om je betaalde werk te doen.

5. Netwerk met andere zzp’ers

Er zijn veel andere startende zzp’ers zoals jij, allemaal met andere vaardigheden. Zoek daarom zzp’ers in je omgeving waar je af en toe mee kan samenwerken. Ben jij goed in het maken van websites, maar heb je geen idee van fotografie en content? Dan kun je mensen vinden die dat wel zijn. Je kan dan samenwerken aan verschillende projecten voor klanten.

Je vindt lokale zzp’ers door naar zakenbijeenkomsten over bepaalde onderwerpen te gaan, in bedrijven waar je kunt flexwerken óf door af en toe lekker een paar uur in een koffietentje te werken. Dat kan tenslotte als je zelfstandig ondernemer bent!