Banken: hulp voor zzp’ers

Banken: hulp bij betalingsproblemen zzp'er

ABN AMRO wil "zo snel mogelijk” een mogelijkheid voor ondernemers, zzp'ers en consumenten invoeren om tijdelijk hun hypotheek of krediet niet af te lossen, meldt De Telegraaf. Ook andere banken hebben hun beleid versoepeld. De regeling is voor klanten die door het coronacrisis in financiële problemen komen.

Tegen het NOS Radio 1 Journaal benadrukt topman Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO dat de banken sterk genoeg zijn om zzp'ers en andere klanten te helpen: "Vorige keer bij de crisis waren wij als banken onderdeel van het probleem. Op dit moment zijn wij nadrukkelijk onderdeel van de oplossing."

Aflossen hypotheek of krediet

Alle getroffen maatregelen om de door het coronavirus getroffen economie te redden zijn vooralsnog met name gericht om grote, kleine en eenmansbedrijven overeind te houden. "Maar consumenten met een nulurencontract, zzp’ers of kleine ondernemers kunnen aan het einde van de maand last krijgen om hun hypotheek of afgesloten krediet af te lossen,” stelt Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO. “Ook die moeten we kunnen helpen.” Het gaat om uitstel, niet om kwijtschelding, benadrukt hij op Radio 1.

Verruimde BMKB-regeling

Hoe en wanneer ABN AMRO de regeling in praktijk brengt is nog niet duidelijk. Ook andere banken overwegen om particuliere klanten tegemoet te komen bij aflossingsproblemen. Volgens Rabobank is het nu nog te vroeg om op dit vlak concreet te zijn. ING wijst op bestaande mogelijkheden voor hypotheekklanten met financiële problemen.

De belangstelling van ondernemers voor de verruimde BMKB-regeling is groot. Deze kredietregeling is sinds afgelopen maandag beschikbaar. De overheid stelt zich garant voor een groot deel van de lening die een bank aan een bedrijf geeft. Kleinere kredieten kunnen al online worden aangevraagd.

Ook als de crisis drie tot zes maanden aanhoudt, is dat voor de banken geen enkel probleem, zegt de topman. "We zijn op dit moment zeer sterk gekapitaliseerd, dus wij kunnen klanten daarmee helpen."

Toon meer (143)

Comments 1

  1. De bank heeft mijn hypotheek aanvraag nog gewijgerd de bank loopt geen risico 10 % van de waarde van de woning was al een probleem.
    Wordt eens tijd dat er naar vermogen wordt gekeken en niet naar inkomen dat blijft altijd een risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *