Advies hervorming belastingstelsel ‘klap in gezicht van zzp’ers’

Advies hervorming belastingstelsel 'klap in gezicht van zzp'ers'

De voorstellen voor een ‘beter belastingstelsel’ maakt het voor zzp’ers straks vrijwel onmogelijk nog een financiële buffer op te bouwen. Daarvoor waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars, in een bericht van ZIPconomy.

Vernieuwen belastingstelsel

Bijna synchroon met het tweede noodpakket voor zzp'ers en ondernemers is een ambtelijk advies gepubliceerd om ondernemers en zzp'ers zwaarder te belasten. Op verzoek van de Tweede Kamer is door een ambtelijke commissie het Rapport 'Bouwstenen voor een beter belastingstelsel' opgesteld. Hierin  staan voorstellen voor verbeteringen en vereenvoudigingen van het belastingstelsel die ronduit slecht uitpakken voor zzp'ers, mocht de politiek de plannen omarmen. Ook de commissie Borstlap pleit in haar rapport voor het fors verkleinen van de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen.

Zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling

Onderdeel van de voorstellen is het wegnemen van de fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De zelfstandigenaftrek is overigens in het Belastingplan 2020 al aangepakt: deze wordt de komende acht jaar in stappen van € 250 verlaagd tot € 5000.

Lex Tabak van de zelfstandigenorganisatie in de zorg SoloPartners noemt de voorstellen tegen ZIPconomy "een klap in het gezicht van de zzp’ers in de zorg". Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw benadrukt dat de regelingen "zzp’ers juist in staat stellen een reserve op te bouwen voor mindere tijden, een arbeidsongeschiktheidsverzekering te betalen en een pensioentje te regelen". “Een financiële buffer is voor een zzp’er bittere noodzaak. De huidige coronacrisis bewijst dat nog eens.”

Toon meer (142)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *