‘Afbouw Tozo duwt duizenden zzp’ers in de bijstand’

‘Afbouw Tozo duwt duizenden zzp’ers in de bijstand'

Het afbouwen van de Tozo-regeling zorgt ervoor dat het aantal bijstandsgerechtigden komende maanden stijgt naar 450.000, zo meldt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Stilte voor de storm

Het is momenteel stilte voor de storm voor de bijstand. Na een eerste aanwas in het aantal bijstandsgerechtigden in maart en april – van 401.200 naar 412.400 – stabiliseerde het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen maanden.

De toename van maart/april is vooral toe te schrijven aan jonge mensen met uitzend- en nulurencontracten die hun werk verloren en zonder opgebouwde WW-rechten direct in de bijstand belandden, aangevuld met mensen die aan het eind van hun WW niet opnieuw werk konden vinden.

Afbouwen Tozo-regeling

ABN AMRO denkt dat het afbouwen van de Tozo-regeling ervoor zorgt dat het aantal bijstandsgerechtigden begin 2021 tegen de 450.000 zit. Er zijn daarbij twee belangrijke beleidswijzigingen die voor zzp’ers de deur open zetten naar de bijstand.

Ten eerste is sinds 1 oktober de periode waarvan het inkomensverlies gecompenseerd wordt, korter. Ten tweede gaan vanaf 1 januari gemeenten de aanvragers helpen met heroriëntatie op de bedrijfsvoering, wat vaak zal neerkomen op bedrijfsbeëindiging.

Problematisch schulden zzp'ers

De ‘tweede aanwas’ in de bijstand die zo ontstaat, zal waarschijnlijk gepaard gaan met een forse toename van schuldenproblematiek, omdat zzp’ers vatbaar zijn voor problematische schulden. Zo hebben veel zzp’ers eenmanszaken en dus persoonlijke aansprakelijkheid voor bedrijfsleningen.

Als de omzet wegvalt, moeten betalingsregelingen getroffen worden.
Als het niet lukt om de leningen vanuit een bijstandssituatie terug te betalen, dan dreigt persoonlijk faillissement.

Ook kunnen sommige zzp’ers die hun onderneming willen behouden terwijl ze bijstand ontvangen (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen, BBZ) maandenlang zonder inkomen zitten, omdat de aanvraagprocedure voor de BBZ voor hen te complex is. In die maanden kunnen persoonlijke schulden ontstaan.

Verder lezen:
>> Ook in derde steunpakket TOZO voor zzp’er
>> Hulp bij financiele tegenslag

Toon meer (135)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *