Belastingaangifte doen als zzp’er: let op deze veranderingen!

Belastingaangifte doen als zzp’er: let op deze veranderingen!

Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de belastingaangifte. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? En doe je de aangifte zelf? Let dan goed op de belastingzaken die in 2023 zijn veranderd. De Belastingdienst zet de belangrijkste veranderingen op een rij. 

Zakelijk gebruik privévervoermiddel

Gebruikte je je privéauto, -motor of -fiets in 2023 ook zakelijk? Dan mag je voor de zakelijke ritten € 0,21 per kilometer van jouw winst aftrekken. Dat is meer dan in 2022. Kosten zoals brandstof, verzekering, tol en parkeren zitten al in de € 0,21 per kilometer verwerkt.

Investeringsaftrek

Investeerde je in 2023 in bedrijfsmiddelen, dan kun je mogelijk gebruik maken van de investeringsaftrek. Dat kan voordelig zijn. Er zijn drie verschillende investeringsregelingen: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en energie-investeringsaftrek (EIA).

  • Voor de KIA geldt dat het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, afhankelijk is van het totaalbedrag dat je hebt geïnvesteerd.
  • Voor de MIA geldt dat je hiervan gebruik kunt maken wanneer je in 2023 investeerde in nieuwe, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft erkend als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de erkende milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
  • Voor de EIA geldt dat je hiervoor kunt kiezen wanneer je hebt geïnvesteerd in nieuwe, energiezuinige bedrijfsmiddelen die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft erkend als energie-investeringen. Bekijk de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de erkende energiezuinige bedrijfsmiddelen.

Let op! Kies je voor de energie-investeringsaftrek? Dan kun je geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen. Je kunt de energie-investeringsaftrek wél combineren met de KIA. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/aftrekposten.

Bijtelling privégebruik zakelijke auto, fiets en woning

Rijd je privé met een auto of fiets of woon je in een woning die eigendom is van jouw onderneming? Dan moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik van het zakelijke middel. Voor het privégebruik van de zakelijke auto hoeft dat niet als je kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. De bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Bekijk de website van de Belastingdienst om te controleren of de bijtelling ook voor jou geldt.

Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen

In 2023 is er een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. De regeling geldt alleen voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap en inventaris. Die bedrijfsmiddelen kun je voor maximaal 50% willekeurig afschrijven. Op het restant pas je de gewone afschrijving toe. De voorwaarden voor de willekeurige afschrijving zijn dat de aanschaf- en voortbrengingskosten in 2023 zijn gemaakt en dat je het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2026 in gebruik neemt. 

Fiscale oudedagsreserve afgeschaft

Vanaf 1 januari 2023 kun je geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer vormen, omdat de FOR is afgeschaft. Heb je een FOR op de balans staan? Dan is het goed om te weten dat voor het afwikkelen van de FOR dezelfde regels gelden. Maar, je mag geen bedragen meer toevoegen aan een bestaande FOR. Hiervoor geldt één uitzondering: bij een gebroken boekjaar dat begint vóór 2023 en eindigt in 2023, kun je nog wel bedragen toevoegen over de periode in 2023.

Tip! Je kunt nog steeds sparen voor je pensioen, waarbij de inleg van de lijfrentepremies aftrekbaar zijn bij je belastingaangifte.  

Alle veranderingen op een rij

Op de website heeft de Belastingdienst alle veranderingen in de inkomstenbelasting voor ondernemers op een rij gezet.Toon meer (142)