Dit betekent de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025
Vanaf 7 januari 2025 ontvangen 2,4 miljoen mensen een voorlopige aanslag voor 2025. Deze wordt opgelegd om te voorkomen dat je achteraf bij de definitieve aanslag een groot bedrag ineens moeten betalen. Als zzp’er en zelfstandig ondernemer ontvang je daarnaast ook nog een aanslag Zorgverzekeringswet (Zvw).
Schatting van de aanslag inkomstenbelasting
De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op bij de Belastingdienst bekende gegevens. De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt zoals de voorlopige aanslag 2024 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Het is daarom belangrijk deze goed te controleren en indien nodig aan te passen.
Dat is bijvoorbeeld zinvol als je meer of minder bent gaan verdienen, een huis hebt gekocht of dat er iets anders in de persoonlijke situatie is veranderd. Daarmee voorkom je dat je bij de definitieve aanslag ineens een groot bedrag moet bijbetalen of – als je een huis hebt gekocht – recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
De voorlopige aanslag IB wijzigen
Je kunt de aanslag direct aanpassen, als je bij het ontvangen van de voorlopige aanslag ziet dat deze voor 2025 niet klopt. Het kan ook nog later in het jaar. Bijvoorbeeld als je omzet en winst een stuk hoger zijn. Dat geldt ook voor 2024. Als je achteraf moet bijbetalen, loop je het risico dat je belastingrente betaalt. Dit voorkom je door:
- De aangifte inkomstenbelasting 2024 voor 1 mei te doen; of
- Een nieuwe voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen voor 1 mei, op grond van de nieuwe schatting van je winst uit onderneming over 2024.
Je kunt de voorlopige aanslag wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Dat kan op ieder moment gedurende het jaar. Als je je wijziging hebt doorgegeven, doet de Belastingdienst een check. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Dit duurt maximaal 8 weken, maar gaat meestal sneller.
Wat is de voorlopige aanslag Zorgverzekeringswet (Zvw)?
Iedereen die inkomen heeft, betaalt mee aan de Zorgverzekeringswet. Als je in loondienst bent of een uitkering hebt, zorgt een werkgever of uitkeringsinstantie dat de bijdrage wordt betaald. Maar als zzp of ondernemer moet je zélf zorgen dat je de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betaalt.
Als de Belastingdienst verwacht dat je op basis van je inkomen de bijdrage moet betalen, ontvang je als ondernemer ook een voorlopige aanslag Zvw. Ook deze voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op je inkomen uit de laatste voorlopige of definitieve aanslag inkomstenbelasting. Op basis van de definitieve aanslag van de inkomstenbelasting wordt ook de definitieve bijdrage aan de Zvw berekend.
Hulp bij de voorlopige aanslag
De Belastingdienst beantwoordt algemene vragen over de voorlopige aanslag via belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.Als je liever iemand wil spreken over de voorlopige aanslag kun je bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543).