Belastingregels voor een kantoorruimte aan huis voor zzp'ers
Een kantoorruimte aan huis heeft voor veel zzp’ers de voorkeur, met name vanwege de kosten en het gemak. Echter, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels die van toepassing zijn op een kantoorruimte aan huis. Deze regelgeving zullen we hier bespreken, zodat je geen fouten maakt in de aangifte.
Een aparte werkruimte
Je kunt de kosten van een kantoorruimte aan huis aftrekken van de belasting, maar dan moet deze ruimte wel aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste hiervan is dat deze ruimte duidelijk als werkruimte moet worden gebruikt. Het moet dus duidelijk zijn dat de enige functie van de ruimte zakelijk gebruik is. Dit kan dus een kantoor zijn, of een afgebakende computerplek in de woonkamer. Zorg dus dat deze werkplek niet overloopt in het privégebruik van je huis, dan zijn de kosten van de ruimte aftrekbaar.
Onderscheid in kosten
Maar hoe trek je die kosten af, en welke kosten zijn dat precies? Hiervoor moet je een onderscheid maken tussen kosten die volledig aan je kantoorruimte zijn toe te schrijven en kosten die ook betrekking hebben op het privégebruik van je woning. Denk hierbij aan huur of hypotheekrente, gas, water, elektriciteit en internet. Je mag alleen het zakelijke deel van deze kosten aftrekken. Je kunt de internetkosten bijvoorbeeld delen door je hoeveelheid werkuren per week, of het gasverbruik van het percentage huisoppervlak dat je werkplek in beslag neemt.
Aftrekbaarheid van kosten
Zoals eerder gezegd, is de aftrekbaarheid van kosten voor een kantoorruimte aan huis gebaseerd op het percentage zakelijk gebruik. Dit betekent dat je moet bepalen welk deel van je woning daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Dit kun je doen door het aantal vierkante meters van je kantoorruimte te delen door het totale aantal vierkante meters van je woning. Het getal dat hier uitkomt, kun je vervolgens aanhouden voor alle kosten. Dat is makkelijker rekenen dan een apart getal voor elke soort kosten.
Inkomstenbelasting en omzetbelasting
Een kantoorruimte aan huis kan ook invloed hebben op de inkomstenbelasting en omzetbelasting. Voor de inkomstenbelasting moet je rekening houden met de kosten die je mag aftrekken, evenals eventuele bijtellingen. Voor de omzetbelasting kan een kantoorruimte aan huis als belaste prestatie worden beschouwd, waardoor je mogelijk omzetbelasting moet afdragen. Kijk voor meer info hierover op de website van de Belastingdienst.
Nadelen van een kantoor aan huis
Goed om te weten is dat er ook enkele nadelen verbonden zijn aan een kantoorruimte aan huis. Een van de belangrijkste nadelen is het mengen van werk en privé. Het kan moeilijk zijn om een duidelijke scheiding te maken tussen werk- en privétijd wanneer je kantoor zich in dezelfde ruimte bevindt als je leefruimte. Het kan ook uitdagend zijn om afleidingen te vermijden, zoals huishoudelijke taken of persoonlijke verplichtingen. Daarnaast kan het ontvangen van klanten of zakelijke partners in een huiselijke omgeving onprofessioneel overkomen. Het kan de uitstraling van je bedrijf beïnvloeden en sommige klanten kunnen de voorkeur geven aan een formele zakelijke omgeving. Het hoeft gelukkig niet duur te zijn om een werkplek te huren als zzp’er. Een kantoorruimte in Eindhoven bijvoorbeeld is zo gevonden, voor enkele honderden euro’s per maand.
Als zzp'er met een kantoorruimte aan huis is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels, en je hieraan te houden. Mogelijk bespaart het je kosten. Raadpleeg indien nodig een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en om optimaal gebruik te maken van de belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor jou.