Bijna helft flexwerkers en zelfstandigen komt moeilijk rond

Bijna helft flexwerkers, zzp’ers en ondernemers komt vaker moeilijk rond

Bijna de helft van de flexwerkers, zzp’ers en ondernemers komt vaker dan in de zomer van 2020 moeilijk rond. Dat blijkt uit het rapport Financiële tegenslagen in coronacrisis dat het Nibud maakte in opdracht van Wijzer in geldzaken (Wig).

Zzp'ers en de crisis

Het Nibud onderzocht vorig jaar meerdere keren welke gevolgen de coronacrisis heeft voor werkenden in verschillende situaties. Al eerder bleek dat flexwerkers, zzp’ers en ondernemers de crisis eerder in hun portemonnee merkten dan werknemers met een tijdelijk of vast contract. De merkbare gevolgen zijn nu verder toegenomen. Van de flexwerkers heeft 44 procent moeite met rondkomen, van de zzp’ers is dat 50 procent en bij de ondernemers geeft 47 procent aan dat zij nu meer dan vorig jaar financiële problemen ondervinden.

Weinig geld achter de hand

Mensen die getroffen zijn door de crisis waren ook daarvoor al kwetsbaarder dan anderen. Ze hebben een iets lager inkomen en minder spaargeld. Ze kunnen hebben vaker betalingsachterstanden en kunnen minder makkelijk rondkomen dan mensen die de crisis (nog) niet voelen. Bijna een derde van de respondenten heeft onvoldoende geld achter de hand om vier maanden zonder inkomsten op te kunnen vangen. Eveneens een derde heeft minder dan € 2.500 spaargeld. Met name werknemers met een flexibel dienstverband hebben vaker geen buffer.

Niet actief op zoek naar hulp

Hoewel de meeste ondervraagden zeggen dat ze hulp zullen zoeken voordat er problemen ontstaan, gaan de mensen die nu kampen met geldproblemen als gevolg van de crisis, niet actief op zoek naar hulp. Dat wil niet zeggen dat ze geen hulp willen. Als het wordt aangeboden, accepteren ze het wel. Om te voorkomen dat deze groepen financieel in de knel komen, hebben gemeenten een belangrijke rol. Zij kunnen hen actief benaderen en wijzen op de hulp die beschikbaar is.

Over Rood

Zzp'ers tussen de wal en het schip 

Zzp'ers die geen recht hebben op Tozo-steun, bijvoorbeeld omdat de partner nog inkomsten heeft, en daardoor tussen de wal en het schip vallen, kunnen binnenkort bij hun gemeente aankloppen voor de TONK-regeling. Deze regeling biedt tijdelijke ondersteuning bij de betaling van noodzakelijke kosten.  

16 januari 2021

>> Rapport Financiële tegenslagen in de coronacrisis
>> Tijdelijke Regeling Noodzakelijke Kosten (TONK)

ZZP'er financieel kwetsbaar

Toon meer (135)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *