Coalitieakkoord Rutte IV: zzp’er levert in

Coalitieakkoord Rutte IV: zzp'er levert in

Onder de eufemistische kopje 'Helderheid voor zelfstandigen' staan in het coalitieakkoord voor het kabinet Rutte IV de plannen voor zzp'ers benoemd.

'Echte zelfstandigen worden ondersteund en ondernemerschap wordt gestimuleerd,' meldt de tekst van het regeerakkoord. Waar die ondersteuning uit bestaat, maken de afspraken tussen de coalitiepartijen niet duidelijk. In de basis zijn de maatregelen een-op-een overgenomen van de aanbevelingen van de commissie Borstlap.

Webmodule

De verdere ontwikkeling van een webmodule kan bijdragen aan het vooraf verkrijgen van zekerheid voor zzp-ers over de aard van de arbeidsrelatie. Schijnzelfstandigheid wordt tegengegaan door betere publiekrechtelijke handhaving in het geval van het vermoeden van werknemerschap.

EU-wetsvoorstel: werknemer, tenzij

De SER heeft afgelopen zomer het kabinet geadviseerd om de bewijslast om te keren (iemand is werknemer, tenzij het tegendeel blijkt). De Europese Commissie heeft begin december een wetsvoorstel over platformwerkers gepresenteerd, dat uitgaat van hetzelfde principe.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen, die zo wordt vormgegeven dat oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen worden voorkomen.

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 met stappen van 650 euro teruggebracht tot 1200 euro in 2030. Zelfstandigen worden gedurende de kabinetsperiode gecompenseerd via de verhoging van de arbeidskorting. In de bestaande plannen zou de zelfstandigenaftrek in stappen worden verlaagd tot € 3.240.

VZN: Regeerakkoord biedt zelfstandigen geen helderheid over hun positie

Het langverwachte regeerakkoord van Rutte IV maakt geen einde aan de jarenlange discussie over een volwaardige positie van de zelfstandige op de arbeidsmarkt, stelt de Vereniging Zelfstandigen Nederland in een reactie. 'Vier jaar geleden werd nog een streven naar een wettelijke definitie van de zelfstandige in het vooruitzicht gesteld. Het komende kabinet komt op dit vlak niet verder dan een doorontwikkeling van een webmodule, die de pilotfase nog niet is ontstegen. Ook op het vlak van een sociaal stelsel voor zelfstandigen moet VZN vaststellen dat het voornemen om te komen tot een modern sociaal vangnet voor zelfstandigen ontbreekt. Het nieuwe kabinet zou de zelfstandigenaftrek juist hiervoor moeten inzetten.'

In een reactie zegt Werkvereniging: 'Het nieuwe kabinet belooft stimulering van ondernemerschap, maar in het coalitieakkoord ontbreken zowel visie als plannen om dat voor elkaar te krijgen.'

VZN adviseert de formateur om, naar Belgisch voorbeeld, een staatssecretaris voor Zelfstandigen aan te stellen op het ministerie van Economische Zaken. 'Dat onderstreept de positie van zelfstandigen als ondernemers, stimuleert zelfstandig ondernemerschap en draagt ertoe bij dat het deze kabinetsperiode wel lukt om zelfstandigen helderheid te verschaffen over hun positie.'

Lees ook:
>> Hoe groot moet je buffer zijn?
>> Wat betekent de verlaging van de zelfstandigenaftrek voor mij?

Toon meer (150)