“Coronacrisis dwingt tot een ‘reset’ van je waarden” José van der Meulen, Chinese geneeswijzen

Coronacrisis dwingt tot een ‘reset’ van je eigen waarden José van der Meulen, praktijk Chinese Geneeswijzen


José van der Meulen runt de praktijk voor acupunctuur en Chinese Geneeswijzen De Bron in Rotterdam-Hillegersberg. De praktijk is gericht op vrouwen met gynaecologische klachten en stellen met een kinderwens.

Waarom alleen een praktijk voor vrouwen?

“Ik vond het wel spannend om te kiezen voor vrouwen. Je sluit tegelijkertijd zeker 50 procent van je clientèle uit, maar ik heb er totaal geen spijt van. Ik merk dat vrouwen met klachten toch graag naar een acupuncturist gaan die zich hierin heeft gespecialiseerd. Het zou ook overweldigend zijn als je alles zou moeten kunnen behandelen. Het geeft mij een prettig gevoel dat ik qua studie en bijscholing echt de diepte in kan, waardoor ik steeds meer kennis heb. In de breedte zou ik verzuipen.”

“Het is een interessant terrein om in te werken. Bij de meeste gynaecologische klachten wordt nog altijd de anticonceptiepil ingezet. Het is fijn als je een zachter alternatief als tussenstop en hopelijk als oplossing kunt bieden. Naast acupunctuur kijk ik ook naar je voedingspatroon en leefwijze. In de Chinese geneeswijze is acupunctuur het laatste redmiddel, men probeert eerst met dieet en kruiden het lichaam weer in balans te brengen.”

Waarom acupunctuur en Chinese Geneeswijzen?

“Ik heb wel vier levens geleid. In 2007 ben ik gestart met Sinologie, een studie waar je alle facetten van de Chinese taal en cultuur bestudeerd, van politiek en economie tot poëzie en film. Het tweede jaar stopte een medestudent. Hij ging Chinese kruiden en acupunctuur te studeren. Dat was de eerste keer dat ik dacht: ik zou ik ook wel willen.”

“Het derde studiejaar ging ik naar Beijing. Daar werd ik ziek, m’n buik was van slag. Ik had allerlei gekke klachten. Ik dacht, dit is hét moment om kruiden en acupunctuur te onderzoeken. Ik heb een Chinese arts bezocht en was er na drie, vier weken weer bovenop.”

Terug in Nederland maakte ze haar master af, met de focus op Chinese kunst. Via een zijsprong belande ze in Mexico. “Ik zag een vacature voor een internship op de Nederlandse ambassade. Tot mijn eigen verbazing werd ik aangenomen. De baan daarop was een misser. Het was reden om na te denken wat ik leuk vind. Werk ik liever alleen of in een team? Wat is belangrijker, geld of tijd?”

José schreef zich in voor de opleiding Chinese Geneeswijzen en acupunctuur. Net klaar van de opleiding, zag José een oproep van iemand die op zoek was naar een praktijkruimte. “Ik heb contact gezocht en gezegd ‘waarom gaan we niet samen op zoek?’. Op 1 mei 2018 ben ik opengegaan.”

Was de start als zelfstandig ondernemer moeilijk?

“Ik behandelde af en toe wel eens mensen thuis. De eerste week had ik drie cliënten. Daar was ik best blij mee. Ik vond het allemaal heel spannend. Er komt zoveel op je af. Het voelt als de eerste keer dat je achter het stuur van de auto kruipt.”

“Het ging best wel snel goed. Ik heb een mooie website laten maken en ben me er helemaal in gaan verdiepen hoe ik hoog in Google kan komen. Ik heb social media opgepakt, blogs geschreven. Binnen een paar maanden stond ik op de eerste pagina en ik kreeg via mond-tot-mondreclame cliënten. Ik heb het niet als heel moeilijk ervaren, maar ik heb er ook hard voor gewerkt.”

“Ik ben redelijk chaotisch van aard. De administratieve kant van het ondernemerschap vind ik minder interessant. Gelukkig heb ik een accountant die mij goed helpt. In het begin vond ik het spannend om geld uit de zaak te halen. Nu keer ik mezelf een vast salaris uit. Die stap is heel fijn geweest. Je hebt meer overzicht.”

“Ik zet meer geld opzij voor belastingen dan nodig is. Als ik dat heb weggezet voor belastingen, dan kom ik er niet meer aan. Dat is nu mijn buffer. Voor ziekte ben ik lid geworden van een Broodfonds. Dat voelt als een fijne achtervang.”

“Het is moeilijk om als ondernemer je grens qua tijd te bewaken. Mijn geluk was dat het snel heel goed ging met de praktijk, maar dat is ook een valkuil. Vaak melden zich vrouwen met acute klachten of een hulpvraag die niet kan wachten. Dat gaat wel eens ten koste van mijn eigen vrije tijd.”

Hoe vergaat het jou met de coronacrisis?

“Je gaat in oplossingen denken. De praktijk is gedwongen dicht. Het wakkert je creativiteit aan. Ook al kan ik mensen niet met acupunctuur behandelen, dan kan ik nog altijd een online consult aanbieden op het gebied van dieetvoorschriften. Dat heb ik gelijk opgezet.”

“Ik heb weinig angst wat deze crisis betreft. Ik ben zo vaak in mijn leven opnieuw begonnen. Het is spannend, maar ook een tijd om te kijken naar de weg die je voor jezelf wilt uitstippelen. Een ‘reset’ van je eigen waarden. Het moment om de balans op te maken. Goed nadenken over hoe je straks het liefst je werkweek indeelt. Mijn plan is om mijn grenzen beter te bewaken al ik straks weer openga.”

Praktijk voor Acupunctuur en Chinese Geneeswijzen De Bron 

Toon meer (8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *