CPB bepleit verdere afbouw Tozo coronasteun zzp’ers

CPB bepleit verdere afbouw coronasteun zzp’ers

Het Centraal Planbureau bepleit een verdere beperking van de coronasteun voor zzp’ers na oktober. In de volgende fase van het steunpakket moet er alleen nog maar overheidsondersteuning komen voor zzp’ers zonder eigen vermogen.

Beëindiging Tozo-regeling

In een toelichting stelt CPB dat ‘het geld dan alleen terechtkomt bij mensen voor wie deze steun bedoeld is: zelfstandigen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien’. De coronasteun moet vanaf oktober alleen nog worden verstrekt aan ondernemers die weinig vermogen hebben. Beëindiging van de Tozo-regeling per 1 oktober is een andere optie, stelt het CPB in de publicatie ‘Opties voor de derde fase van steun aan zelfstandig ondernemers’.

Afbouw van de steun stimuleert zelfstandigen om hun werkzaamheden aan te passen aan de nieuwe situatie, waarin langdurig getroffen sectoren krimpen en andere sectoren juist groeien. Ook komt het geld dan alleen terecht bij mensen voor wie deze steun bedoeld is: zelfstandigen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Tozo-regeling: inkomen tot bijstandsnorm

Met de Tozo-regeling kunnen zzp’ers hun inkomen tot de bijstandsnorm aanvullen bij het wegvallen van opdrachten. Als het kabinet besluit om de Tozo-regeling te beëindigen, moeten zzp’er terugvallen op het reguliere sociale vangnet voor ondernemers en zzp'ers, de Bijzondere bijstand zelfstandigen (Bbz). Hiervoor geldt al een toets op het eigen vermogen.

>> Lees ook: Verlenging Tozo tot 1 oktober

>> Naar de CPB-publicatie ‘Opties voor de derde fase van steun aan zelfstandig ondernemers’

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *