De commissie Borstlap: mokerslag of smartlap
Tsja, waar moeten we beginnen. Dat vakbonden en een groot deel van de politieke partijen niet blij zijn met de enorme groei van het aantal zzp’ers en flexwerkers is nauwelijks nieuws te noemen. Dat de politiek liever een commissies instelt, dan zelf een stelling in te nemen rondom heikele maatschappelijke discussies is een bekend recept. Het rapport van de commissie Borstlap over de noodzakelijke hervormingen is niet minder dan een mokerslag. Samen te vatten in vier woorden: ‘het moet helemaal anders’. Vast, flex of zelfstandig? Voor iedere groep overheerst het slechte nieuws. Eike Meiborg vat het rapport in een ingezonden brief naar de Volkskrant treffend samen:
Werkgevers glunderen
Hans Borstlap gaat de arbeidsmarkt weer rechtvaardig maken! Werknemers neemt hij de financiële zekerheden af die zelfstandigen ook moeten missen; zelfstandigen neemt hij de financiële voordelen af die werknemers ook moeten missen. Zo zijn alle werkenden gelijk. Vanaf de zijlijn kijken Mark Rutte & de werkgevers glunderend toe.
Als het aan de commissie Borstlap ligt, gaan zzp’ers en werknemers evenveel belasting betalen. Een belangrijk argument is dat de zzp’er met hun lage tarieven een obstakel zijn voor hogere lonen. Dat kan kloppen. Maar dan kun je ook als oplossing aandragen dat het minimumloon omhoog moet. Of zeg ik nu iets geks. Een ander argument is dat zzp’ers geen voorziening treffen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Dat geldt zeker voor een groep zzp’ers, maar qua oudedagsvoorziening blijken zzp’ers bovengemiddeld vermogend, onder andere dankzij het eigen huis en een eigen spaarpot.
Terug naar het advies: als het aan Borstlap c.s. ligt, kappen we met de zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen. Ook hier is het bijna onmogelijk om de ingezondenbrievenschrijvers van de Volkskrant te overtreffen. Jetske Hingst wijst er fijntjes op waar het belastingvoordeel voor is bedoeld:
Belastingvoordeel inleveren?
De commissie Borstlap wil dat alle werkenden in Nederland gelijk worden behandeld. En dus ook dezelfde belastingregels volgen. Zelfstandigen moeten hun belastingvoordeel inleveren, want ‘dat was bedoeld om de eigen AOW en pensioenvoorziening te regelen, en dat doen ze en masse niet’.
Laat ik nou altijd begrepen hebben dat de zelfstandigen- en MKB-aftrek bedoeld was als tegemoetkoming voor het ondernemersrisico dat een zelfstandige loopt. Als niemand mijn diensten ‘koopt’, heb ik geen inkomen. Als ik ziek ben heb ik geen inkomen. Als ik vakantie neem, heb ik geen inkomen (…).
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de aanbeveling ‘evenwichtig en urgent’. Hans Borstlap gebruikt het woord ‘schuurpapier’ als metafoor voor zijn rapport en aanbevelingen. Zelf denk ik meer aan ‘een schot hagel’. Niemand komt er ongeschonden uit bij de plannen van de commissie Borstlap. Het doet me denken aan de woorden van Balkenende, ‘eerst het zuur, dan het zoet’ rondom de bezuinigingsmaatregelen van 2003. Borstlap gebruikt het proces van fermenteren als medicijn voor de uitwassen van de arbeidsmarkt. Of dat tot een beter recept leidt? Ik betwijfel het.
Hans Pieters
Verder lezen: deZZP Monitor2020, de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor zzp'ers en opdrachtgevers