De coronacrisis: het noodpakket voor zzp’ers

De coronacrisis: Het noodpakket voor zzp'ers

De 1,2 miljoen zzp'ers in ons land krijgen makkelijker toegang tot de bijstand als hun opdrachten wegvallen door de crisis. Dit is een van de maatregelen uit het noodpakket van het kabinet voor ondernemers, zzp'ers en flexwerkers.

Inkomensaanvulling voor zzp'ers

Bij een grote groep zzp'ers vallen harde klappen, constateert het kabinet. Voor deze zzp'ers komt een tijdelijke, versoepelde regeling:

  • op basis van deze tijdelijke regeling kun je bij de gemeente aankloppen voor maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum.
  • lening hoeft niet te worden terugbetaald, het is een gift
  • geen toetsing inkomen partner en vermogen

Elke zzp'er komt voor de regeling in aanmerking, als inkomensondersteuning. Oók als sprake is van inkomensachteruitgang, zo meldde minister Koolmees eerder. De regeling gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Omdat de regeling die moet worden opgetuigd, is het loket voor zzp'ers nu pas open. Lees hier meer over de regeling Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo).

Rotterdam en Amsterdam hebben het loket al versneld geopend, om te voorkomen dat zzp'ers in acute geldproblemen komen.

Lening voor bedrijfskapitaal

Naast bijstand kun je bij het Bbz-loket van je gemeente een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal. Het bedrag dat je kunt lenen is maximaal € 10.517 euro en moet je wel terugbetalen. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz  gehanteerde percentage van 8% liggen.

2 typen maatregelen

Het kabinet komt met twee typen maatregelen:

  1. Steunmaatregelen voor het wegvallen van omzet. De overheid neemt kosten over om de continuïteit van het ondernemen te waarborgen.
  2. Liquiditeitsmaatregelen, zoals uitstel van belastingbetaling zodat je als ondernemer deze periode kunt doorkomen.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat benadrukte tijdens de persconferentie dat het pakket aan noodmaatregelen 'niet stilstaat': "We voegen dingen toe, lopen tegen problemen op en blijven alert en zullen doen wat nodig is."

Tegemoetkoming in de vaste kosten (TOGS)

Voor direct hard getroffen sectoren, die deuren gedwongen moeten dichthouden, zoals horeca, cultuur, evenementen en reisbranche of op andere manier geen omzet meer hebben, is er als onderdeel van de maatregelen uit het noodpakket de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

De TOGS is bijvoorbeeld ook bedoeld voor zzp’ers die directe schade ondervinden van de maatregelen om het COVID-19 virus in te dammen, zoals kappers en rijschoolhouders. Deze ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen.

Werktijdverkorting

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

Voor de meeste werknemers verandert hierdoor niet zo veel. In de meeste gevallen vult de werkgever de uitkering aan tot het volledige salaris, en dat blijft ook zo. De kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf, de BMKB-regeling, worden uitgebreid

De kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf, de BMKB-regeling en uitstel aflossingsverplichtingen Qredits, worden uitgebreid.

Ook de Belastingdienst en banken bieden hulp bij geldproblemen door de coronacrisis:

Toon meer (132)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *