Coronacrisis harde klap werkgelegenheid bouwsector

Coronacrisis harde klap werkgelegenheid bouwsector

De bouwproductie zal als als gevolg van de coronacrisis in totaal met ruim 15% dalen, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw. Daarbij gaan 40.000 voltijdbanen verloren.

Ook als de Nederlandse economie komend jaar weer stevig herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis nog steeds sterk ervaren. De crisis heeft sterke negatieve gevolgen voor investeringsplannen van particuliere en zakelijke klanten van de bouw.

Bouw zwaar getroffen

Gelet op de doorlooptijden in de bouw zal ook deze crisis zich naar verwachting uitstrekken over een periode van twee jaar. In de periode 2022-2024 kunnen in de bouw vervolgens weer zeer hoge groeicijfers worden gerealiseerd, waarbij ook de arbeidscapaciteit weer sterk zal moeten toenemen.

De coronacrisis brengt de Nederlandse economie in een recessie en net als in eerdere crisissituaties zullen hierdoor vooral de investeringen worden geraakt. Hierdoor wordt de bouw zwaar getroffen, aangezien 70% van de productie betrekking heeft op investeringen.

De investeringen worden niet alleen geraakt tijdens de lockdown maar nog sterker na afloop van de coronacrisis. Op het moment dat de Nederlandse economie uit het dal omhoog komt, galmt de klap van weggevallen investeringsplannen nog na.

Bij de verkenning van de vooruitzichten voor de bouw is rekening gehouden met een krimp van de Nederlandse economie met 5% wat ongeveer in het midden ligt van de scenario’s van het CPB.

Coronacrisis raakt bouw

Toon meer (135)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *