De grootste risico’s van zzp’er zijn

De grootste risico’s van zzp’er zijn

Een zzp’er zijn brengt veel voordelen met zich mee, maar helaas ook wat grote risico’s. Het ondernemerschap vraagt om een groot verantwoordelijkheidsgevoel, vooral omdat je veel zaken zelf moet regelen. Hoewel de vrijheid van zzp’er zijn aantrekkelijk is, moet je ook rekening houden met verschillende uitdagingen en risico’s die bij deze werkvorm komen kijken. Dus wat zijn nou eigenlijk de grootste risico’s van zzp’ers?

1. Onzekerheid van inkomsten

Een van de grootste uitdagingen waar zzp’ers mee te maken krijgen, is de onzekerheid van inkomsten. Als zelfstandige ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnenhaalt, wat kan variëren van maand tot maand. In drukke periodes heb je mogelijk genoeg werk, maar er zijn ook tijden waarin opdrachten uitblijven. Deze onzekerheid kan stress veroorzaken en vraagt om een goede financiële planning. Om de financiële klappen op te vangen, is het belangrijk om een buffer op te bouwen. Zo kan je voor jezelf meer financiële zekerheid creëren.

2. Geen sociale zekerheden

Als zzp’er mis je de sociale zekerheden die werknemers in loondienst wel hebben, zoals een ziektewetuitkering, werkloosheidsuitkering of doorbetaling bij ziekte. Het zelf moeten regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of ziektekostenverzekering kan ingewikkeld en kostbaar zijn. Daarnaast bouw je als zzp’er geen recht op werkloosheidsuitkering op, wat betekent dat je bij inkomensverlies volledig afhankelijk bent van je eigen vermogen. Wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt en niet kunt werken, is er geen vangnet zoals een werkgever die het salaris doorbetaalt. Gelukkig kan je je als zzp’er wel verzekeringen voor dit soort dingen. Als je toch het gevoel hebt dat je niet voldoende uitgekeerd krijgt, is er hulp bij beslissing UWV via ExpertiseOrgaan.nl. Zij kunnen zzp’ers helpen die te maken krijgen met het UWV.

3. Administratieve verplichtingen

De administratie is een ander aspect waar veel zzp’ers tegenaan lopen. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je boekhouding, het doen van belastingaangiftes en het factureren van klanten. Het niet op orde hebben van je administratie kan leiden tot boetes van de Belastingdienst of onverwachte kostenposten. Het is dus essentieel om je administratie goed bij te houden of eventueel een boekhouder in te schakelen. Bovendien is het belangrijk om je goed te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken. Het Expertise Orgaan kan ondersteuning bieden bij verschillende vraagstukken wanneer je bijvoorbeeld bezwaar of beroep wilt doen op het UWV.

4. Weinig pensioenopbouw

Als zzp’er bouw je niet automatisch pensioen op, zoals werknemers dat wel doen via hun werkgever. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van een oudedagsvoorziening. Veel zzp’ers stellen dit vaak uit, wat kan leiden tot financiële problemen op latere leeftijd. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het opbouwen van een pensioen, bijvoorbeeld door een aparte spaarrekening te openen of te investeren in een pensioenfonds. Op deze manier zorg je ervoor dat je ook na je werkzame leven voldoende middelen hebt om van te leven.

5. Juridische risico’s

Conflicten met opdrachtgevers zijn een ander groot risico voor zzp’ers. Omdat je als zelfstandige vaak met verschillende klanten werkt, kunnen er juridische problemen ontstaan, bijvoorbeeld over betalingen of het niet nakomen van afspraken. Zonder de bescherming van een arbeidsovereenkomst ben je vaak aangewezen op zelf onderhandelen of het inschakelen van juridische hulp. Dit kan tijdrovend en kostbaar zijn. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen in contracten en eventueel juridische ondersteuning in te schakelen wanneer dat nodig is.

Risico’s voorkomen als zzp’er

Ondanks de vrijheid die het zzp-leven biedt, zijn er duidelijke risico’s waar je als zelfstandige mee te maken krijgt. Het is verstandig om je goed voor te bereiden op deze uitdagingen en de nodige maatregelen te treffen, zoals het opbouwen van een financiële buffer en het zoeken van ondersteuning bij het maken van belangrijke beslissingen via Het Expertise Orgaan. Door slim om te gaan met deze risico’s en ze te voorkomen, kun je optimaal profiteren van de voordelen van zzp’er zijn.