De juiste zorgverzekering voor zzp’ers

De juiste zorgverzekering voor zzp’ers

In 2024 veranderen er een aantal zaken voor zzp’ers. Het goede nieuws is de verhoging van arbeidskorting, kilometervergoeding en huurtoeslag. Minder aantrekkelijk is het dat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd (van €5.030 naar €3.750).

Verder wordt het STAP-budget afgeschaft, de MKB-winstvrijstelling verlaagd en de vermogensbelasting verhoogd. Allemaal zaken waar weinig aan te doen is. Waar wel iets aan te doen is? Zorgen dat je de juiste zzp zorgverzekering afsluit voor het nieuwe jaar.

Zelf invloed uitoefenen

Hoewel je als zzp’er niets kan doen aan de wetswijzigingen, is het wel zaak om tot je door te laten dringen wat dit voor jou betekent. Misschien heb je een koophuis en dan heb je weinig aan de huurtoeslag. Een kilometervergoeding is leuk, maar wat als je voornamelijk vanuit huis werkt?

Voor de zelfstandigenaftrek is het duidelijk dat je ongeveer €1.250 inlevert. Belangrijk dus voor je om te onderzoeken op welke kostenposten je zelf invloed wil uitoefenen in 2024. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aftrek van zorgkosten als zzp'er?

Kosten omlaag brengen

Als zzp’er is het niet mogelijk om je zorgverzekering af te trekken. Je premie mag je niet opvoeren als zakelijke kosten en je sluit dus je verzekering af met behulp van je privérekening. Het is wel interessant om te kijken of bepaalde zorgkosten privé wel aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan kosten voor de fysiotherapeut, tandarts of specialist. Ook reisvaccinaties, steunzolen en bepaalde voorgeschreven medicijnen (ook homeopathische), boven de eigen wettelijke bijdrage. Door hier goed van op de hoogte te zijn kun je je netto kosten omlaag brengen.

De focus op minder stress

Pieker je als beginnend zzp’er nog veel over je bedrijfsvoering. Dan kan het helpen om extra aandacht te besteden aan het beter leren omgaan met stress. Er zijn verschillende opties met een aanvullende verzekering om je daarbij te ondersteunen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een behandeling van Body Stress Release of zoek zelf een alternatieve of complementaire therapeut die jou helpt om je emoties te reguleren in onzekere tijden.

Niets om je voor te schamen en beter om je preventief tegen te beschermen. Met de juiste zorgverzekering in 2024 ben je als zzp’er beter bestand tegen de overige wetswijzigingen die op jou betrekking hebben.

Waar heb jij baat bij?

Je kunt kiezen voor een gewone zorgverzekering of je kunt kiezen voor een speciale zpp zorgverzekering. Het verschil is dat de zorgverzekeraar bij de laatste rekening houdt met de risico’s die jij als zzp’er loopt. Je kunt je bijvoorbeeld aanvullend laten verzekeren met dekkingen voor fysiotherapie, mindfulness en mantelzorg.

Check voor jezelf of dit zaken zijn waar jij persoonlijk baat bij kan hebben. Uiteindelijk is dat de afweging die je dient te maken. Dat er zzp in de naam van je zorgverzekering zit wil niet zeggen dat deze verzekering voor jou de beste keuze is.

Op safe of risico nemen?

Als zzp’er kan je je maandelijkse kosten zo laag mogelijk proberen te houden. Je kiest dan voor een hoog eigen risico en geen aanvullende verzekering. Je loopt dan wel het risico dat je te maken krijgt met hogere kosten wanneer er iets aan de hand is. Daarom kun je ook op safe spelen en kiezen voor louter het verplicht eigen risico (in 2024 ook weer €385) en een aanvullende verzekering met dekkingen waarvan je zeker gebruik gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *