De wet DBA is al vanaf het begin een spookwet

De wet DBA is al vanaf het begin een spookwet

Als opdrachtgever en opdrachtnemer (zzp'ers) heb je graag zekerheid over de arbeidsrelatie die je met elkaar aangaat. Het kabinet laat verstek gaan.

Geen handhaving Wet DBA

Tot 1 mei 2016 gaf de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die zekerheid. vanaf 1 mei 2016 is deze vervangen door de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Een wet die vanaf dag 1 niet heeft gewerkt. Nu we acht jaar verder zijn en handhaving opnieuw voor 2,5 jaar in de ijskast gaat, ontstaat een vermoeden van kwade opzet.

Voor de verduidelijking, 'kwade opzet' is een begrip uit het strafrecht. Maar toch, als kabinet op kabinet (Rutte) nalatig zijn wat betreft de handhaving van (schijn)zelfstandigheid, dan is op zijn minst sprake van nalatigheid en aansprakelijkheid.

Door bewust niets te doen, zijn de kabinetten verantwoordelijk voor de groei van een leger van honderdduizenden schijnzelfstandigen.

De meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt moet het nu ook zonder sociaal vangnet doen. En de politiek kijkt weg. De kabinetten hebben een vacuüm gecreëerd waarin slecht opdrachtnemerschap wordt beloond.

Vangnet voor zzp'ers en minimum uurtarief

Oud-minister Koolmees heeft geprobeerd om met een ZZP-wet duidelijkheid te scheppen. Ook kondigde hij een webmodule aan. Beide hebben de eindstreep niet gehaald. In voortgangsbrief werd de invoering een jaar uitgesteld, in voortgangsbrief nummer zes sneuvelde de ZZP-wet.

De conceptwet bevatte een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro (in 2021). Die is van tafel. Wel kondigde hij een een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (aov-zzp) aan. Aan het begin van de coronacrisis beloofde hij een vangnet voor zzp'ers bij inkomensachteruitgang. In de praktijk kwam daar met de TOZO weinig van terecht.

Fiscale voordeel zzp'er

Het nieuwe kabinet gaat voort met het beleid van de voorgangers. Er is een handhavingswet, de wet DBA, maar die werkt niet, zoals de Algemene Rekenkamer aantoont in haar rapport 'Focus op handhaving Belastingdienst'.

Het antwoord van staatssecretaris Van Rij van Financiën en minister Van Gennip van Sociale Zaken is opnieuw 2,5 jaar uitstel.

Werkgevers ontlopen zo hun sociale plicht en de afdracht van sociale premies. Ondertussen krijgen de (schijn)zelfstandigen het verwijt dat zzp'ers het sociale stelsel ondermijnen. "Zzp'ers zijn zzp'er vanwege het fiscale voordeel".

Gek genoeg hoor je dat verwijt nooit over de opdrachtgever van schijnzelfstandigen. Het is de wereld op zijn kop, die wordt gefaciliteerd door onverschillige kabinetten.

Hans Pieters, 1 juli 2022

Toon meer