Vijf zaken waar je aan moet denken als je voor jezelf start

Image

deZZP Starterskit: 5 zaken waar je aan moet denken als je voor jezelf start

Je eigen onderneming starten is niet zo moeilijk. Je gaat langs bij de KvK en schrijft je in. De KvK stuurt je gegevens door naar de Belastingdienst. Daarmee heb je een onderneming, maar het maakt je nog geen ondernemer.

Wat heb je nodig en waar moet je aan denken?

1. Gedraag je als een ondernemer
2. Reken je arm: vraag een eerlijk tarief
3. Krijg grip op je inkomen
4. Boter bij de vis
5. Zorg voor een exit-strategie

1. Gedraag je als zzp'er als ondernemer

Als zzp’er moet je het werknemer zijn van je afschudden. Dat is een mentale kwestie: een mindset. Je bént ondernemer. Baas van je eigen zaak. Op het moment dat je voor jezelf begint, moeten je presentatie en werkgereedschap op orde zijn.

Als ondernemer moet je niet bang zijn. Wat daarbij helpt is zorgen voor (financieel) overzicht. Een ondernemingsplan kan daarbij helpen. Als je daar geen zin in hebt, moet je in ieder geval deze cijfers op een rijtje zetten:

1. Eenmalige kosten:
a. De investering die nodig is om je bedrijf te starten
b. Financieel overbruggen van de aanlooptijd

2. Maandelijkse uitgaven:
a. je maandlasten privé (woning, ziektekosten, tv/internetabonnement, sportschool etc.)
b. je maandlasten zakelijk

3. Reserveringen:
a. Incidentele uitgaven (gemeentebelastingen, kosten vakantie)
b. de financiële risico’s waartegen je je moet indekken (eigen risico ziektekosten)
c. belastingen

Met name 2 en 3 zijn belangrijk. Je maandelijkse uitgaven zijn bepalend voor het inkomen dat je minimaal moet binnenhalen. Omdat je ook nog extra kosten er bovenop krijgt, moet je genoeg verdienen om maandelijks geld opzij te kunnen leggen (én ook doen!).

Meer lezen: Hoeveel geld moet je opzijzetten voor de belastingen? 

2. Vraag als zzp'er een eerlijk tarief

Van stap 1 (de cijfers op een rij) is het een simpele stap naar punt 2: je tarief bepalen. Om te beginnen moet je deze valkuilen te vermijden:

1. een valse start maken:
Als je eenmaal een tarief hebt genoemd, zit je daar aan vast. Het omgekeerde geldt ook: als je in het begin niet onderhandelt over de (uur)prijs, dan is dat verder de norm.

2. Te optimistisch calculeren:
Het berekenen van een projectprijs is iets wat je niet zomaar onder de knie hebt. Om te beginnen heb je geen ervaring met eigen projecten. Er zijn twee redenen waarom je je uren ruim moet rekenen:
a. Je zult al doende merken dat je de tijd die je uiteindelijk in een project stopt bijna altijd te optimistisch inschat.
b. De meeste opdrachtgevers gaan onderhandelen over het aantal uren. ‘Dat kan toch makkelijk in xx uur’. Bij je offerte moet je daarom (voldoende) onderhandelingsruimte inbouwen.

Tip! Leer jezelf aan om de uren die je aan een project werkt te administreren. In het begin even een rotklusje, maar het helpt je op drie manieren:

    • Je krijgt inzicht in de tijd die je aan een project kwijt bent. Dat maakt het makkelijker om bij een nieuwe offerte in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent.
    • De werkelijke uren gedeeld door de projectprijs is je werkelijke uurtarief. Is dat ‘loon na werken’ of doe je jezelf tekort?
    • Het belangrijkste: je wordt een echte ondernemer en leert zakelijk denken.

Let op! Veel zzp’ers die vanuit huis werken rekenen het ‘keukentafeltarief’. Je hebt nauwelijks kosten, dus kunt lekker goedkoop werken. Dom en fout! Punt 1: je bederft de markt met je lage prijzen. Punt 2: je gedraagt je als een vrijwilliger. Door een eerlijk en fatsoenlijk tarief te rekenen kun je:

  1. in de helft van de tijd hetzelfde verdienen; en
  2. kom je over als een specialist die zichzelf serieus neemt en daar ook serieus voor betaald wil worden.

Meer lezen: Zo bereken je als zzp'er je uurtarief

3. Zo krijg je als zzp'er grip op je inkomen

Open een zakelijke bankrekening op je bedrijfsnaam. En houd de zakelijke en privé geldstromen strikt gescheiden. Leer jezelf zo snel mogelijk aan om je een vast ‘salaris’ uit te keren waar je het privé mee moet redden. Dat salaris moet kloppen.

4. Boter bij de vis

Dit advies klinkt plat. Maar het is nog platter als je hard hebt gewerkt en op je geld moet wachten of naar je geld kunt fluiten. Bijna elke zzp’er krijgt ermee te maken in zijn of haar carrière. Zorg dat je kort op je geld zit. Houd bij of betalingen binnen zijn en trek meteen aan de bel als nog niet is betaald. Doe dat vriendelijk. Telefonisch of met een kort mailtje naar je contactpersoon: zou je misschien kunnen vragen wanneer ik de betaling kan verwachten?

5. Zorg als zzp'er voor een exit-strategie

Ondernemen is hard werken, met veel concurrenten. Succes is niet verzekerd. Daarom hoort bij je plan ook een exit-strategie. Wat te doen als het niet lukt? Als je onder de ondergrens komt, moet je een plan B hebben. Ondernemen is soms ook een kwestie van op tijd stoppen, je verlies nemen en een nieuwe koers kiezen.

>> verder lezen:

Toon meer (20)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *