‘De zzp’er moet vooral weer ondernemer worden’

‘De zzp’er moet vooral weer ondernemer worden’

Alleen de echte ondernemer die zelf op eigen benen kan staan moet als zzp’er worden aangemerkt. De hardwerkende vakman die zij aan zij werkt met werknemers in de kernactiviteit van de opdrachtgever moet geen zzp’er heten maar werknemer. Geen vrije keuze voor de benaming zzp maar op basis van hoe je werkt. FNV Zelfstandigen-bestuurder Henk van der Schaft reageert in het online magazine Cobouw op het rapport van de commissie Borstlap.

De commissie Borstlap adviseert om weer een duidelijk onderscheid te hanteren tussen werknemers en zelfstandigen. En goede basisvoorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen voor alle werkenden.

Ten koste van flex-behoefte

Vooral het feit dat een deel van de mensen die zich nu zelfstandige noemt, straks weer werknemer moet worden, is bij veel zelfstandigen en belangenorganisaties niet goed gevallen. Dit zou ten koste gaan van de flex-behoefte van de opdrachtgevers en veel zelfstandigen de kop kosten.

Van der Schaft betwist deze zienswijze. Zelfstandigen moeten ook echt werken als zelfstandigen. Een inschrijving bij de KvK of aanvraag BTW-nummer maakt je niet tot ondernemer. Wel zelf je opdrachten binnenhalen, goede tarieven kunnen rekenen, reclame maken, werken met je eigen materialen en gereedschappen (investeringen), vakscholing bijhouden, afwisseling in je opdrachtgevers, administratie regelen én je eigen voorzieningen regelen.

Als zelfstandige werk je niet voor één opdrachtgever maar zorg je juist dat je onafhankelijk bent van tussenpersonen, bemiddelingsbureaus etc. Als je dat niet kunt of wilt, ben je geen ondernemer maar eerder werknemer. En voor veel huidige zelfstandigen die werken voor (onder)aannemers voor de grote bouwbedrijven is dit wel de situatie. 

Het probleem van onmogelijkheid om je betaalbaar te verzekeren of om (als je dat wilt) je aan te sluiten bij een pensioenfonds als zelfstandige is ook al lang een discussie. Dit alles is voor Van der Schaft reden voor een duidelijk onderscheid tussen de zelfstandige in de bouw die naast het vakmanschap alle andere ondernemerskenmerken heeft en de zelfstandigen in de bouw die feitelijk als werknemers werken.

Lees het hele interview in Cobouw

Toon meer (142)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *