Dit zijn de coronamaatregelen van de Belastingdienst voor zzp’ers

Dit zijn de coronamaatregelen van de Belastingdienst voor zzp’ers

Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, heeft de Belastingdienst een serie maatregelen genomen. Bent je ondernemer of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je, nadat je aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling of  zelf je  voorlopige aanslag aanpassen.

Bijzonder uitstel van betaling belastingen

Je kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting (btw) bijzonder uitstel van betaling aanvragen:
  1. Je stuurt daarvoor een brief aan de Belastingdienst. In de brief vraagt je om uitstel van betaling en leg je uit hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen.
  2. Nadat de Belastingdienst je verzoek heeft ontvangen, worden de  invorderingsmaatregelen gestopt. En je betaalt geen boete voor het niet op tijd betalen van btw.
  3. De Belastingdienst vraagt je wel om een verklaring van een derde deskundige. Ze hanteert hiervoor nu een termijn van 4 weken.

Verlaging van je voorlopige aanslag

Ben je opdrachten kwijtgeraakt of zit je als zzp’er zelfs helemaal zonder werk door de uitbraak van corona en betaal je nu elke maand een voorlopige aanslag inkomstenbelasting? Dan kun je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt.
Is het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager dan de belasting die u in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, dan krijg je het verschil terugbetaald.
Voor de inkomstenbelasting wijzigt je de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.
Let op!
De Belastingdienst verrekent het bedrag van de voorlopige aanslag achteraf bij de definitieve aanslag. Heb je te veel betaald? Heb je  te weinig betaald of teveel teruggekregen, dan moet je achteraf bijbetalen.

Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente

Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen. Vanaf 23 maart 2020 gaat de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%.  Dit geldt voor alle belastingschulden.

Wanneer kun je als zzp’er uitstel aanvragen?

Je kunt uitstel vragen als je een aanslag hebt ontvangen. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, moet je binnen 4 weken de verklaring van de derde deskundige opsturen. Wat er in de verklaring van de derde deskundige moet staan (de voorwaarden van de verklaring) wordt later bekendgemaakt.
Voorbeelden van derde deskundigen zijn:
  • je eigen boekhouder, accountant of fiscaal dienstverlener
  • een externe consultant
  • een externe financier
  • een brancheorganisatie

Je verzoek om uitstel stuur je naar:

Je verzoek om uitstel met motivering en (eventueel later) de verklaring van de deskundige naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Hulp nodig bij geldproblemen door de coronacrisis?

Bij een grote groep zzp'ers vallen harde klappen, constateert het kabinet. De overheid heeft een noodpakket voor ondernemers en zzp'ers samengesteld. Voor zzp'ers die door het coronavirus in in financiële problemen zijn gekomen, is er een tijdelijke, versoepelde bijstandsregeling. Hierbij hebben zzp'ers 3 maanden recht op een aanvulling op het inkomen. Dit is een gift, die zzp'ers die gebruikmaken van de regeling niet hoeven terug te betalen. Lees hier de details van het noodpakket >>

Toon meer (139)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *