DNB bezorgd om pensioen zelfstandige

DNB bezorgd om pensioen zelfstandige

    Een substantieel deel van de zelfstandigen bouwt geen pensioen op, blijkt uit data-analyse van De Nederlandsche Bank. Hierdoor is er een risico dezen na hun pensionering te maken krijgen met een forse terugval van het inkomen en daardoor in financiële problemen raakt.

    Zzp'er bouwt geen pensioen op in tweede pijler

    Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders, waarvan de helft zelfstandigen, hadden in 2020 wel een inkomen uit arbeid, maar bouwden geen pensioen op bij een pensioenfonds. Uit een analyse van de periode 2016-2020 blijkt dat van de zelfstandigen die geen pensioen opbouwen in het eerste jaar, 92 procent vijf jaar later nog steeds zelfstandige zonder pensioenopbouw is.

    Pensioenopbouw door zelfstandigen vindt vrijwel uitsluitend plaats in sectoren waarvoor een verplichtstelling geldt. In alle andere sectoren bouwen zelfstandigen nauwelijks pensioen op in de tweede pijler. In de meeste sectoren bouwt daarmee slechts tussen de 2 en 4 procent van de zelfstandigen pensioen op. Zelfstandigen met een hoger inkomen nemen vaker deel aan de tweede pijler.

    Pensioensparen via levensverzekeringen

    Van de zelfstandigen die niet deelnemen aan het pensioen in de tweede pijler, bouwt slechts een kleine minderheid (11 procent) een - over het algemeen ook zeer beperkt - vermogen op via andere vormen van pensioensparen, zoals via levensverzekeringen (de derde pijler).

    Ook het totale vermogen (in eigen huis, bedrijf en spaargeld en beleggingen) compenseert het gebrek aan pensioenopbouw in de tweede pijler nauwelijks, constateert DNB. De mediane werknemer die wel pensioen opbouwt in de tweede pijler heeft ongeveer 40.000 euro meer aan netto vermogen dan de werknemer die dat niet doet (132.802 euro versus 90.455 euro), mogelijk omdat werknemers met pensioenopbouw in de tweede pijler een wat hoger inkomen hebben.

    Forse terugval inkomen zzp'er na pensioen

    De gemiddelde zelfstandige zonder pensioenopbouw heeft met 196.622 euro wel substantieel meer totaal vermogen dan zowel de zelfstandige mét opbouw (166.432 euro) alsook werknemers, maar minder liquide, want vaak in het eigen huis. Hierdoor kan dit dus niet in alle gevallen dienen als vervanging voor pensioeninkomen, aldus DNB. Deze heeft

    'Samenvattend is het totaalbeeld dat een substantieel deel van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen meerdere jaren achter elkaar geen tweede pijlerpensioen opbouwt. Zij compenseren dat ook niet met andere vormen van pensioensparen.

    Er is dus een risico dat deze groep werkenden en zelfstandigen na pensionering te maken krijgt met een forse terugval van het inkomen en daardoor in financiële problemen raakt. Het is aan de politiek om te bepalen of pensioensparen meer gestimuleerd zou moeten worden,' concludeert DNB.

    >> Nieuwsbericht DNB: Werkenden die niet deelnemen aan pensioenfonds bouwen privé ook weinig pensioen op
    >> Financiële planning: genoeg geld voor elke levensfase

    Toon meer (129)