Einde steunpakket, Tozo gaat over in Bbz

Einde steunpakket, Tozo gaat over in Bbz

Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen voor ondernemers en zzp'ers. Dit betekent dat  diverse fiscale maatregelen, zoals de Tonk vanaf die datum niet worden verlengd. Van deze regelingen kun je als zzp'er wel nog gebruikmaken:

Garantieregelingen

De corona-financieringsregelingen KKC, Qredits overbruggingskrediet, BMKB-C en GO-C blijven het gehele jaar van kracht om marktfinanciering te blijven faciliteren. Bedrijven die behoefte hebben aan liquiditeit, kunnen hierbij terecht. Ook het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal.

Belastinguitstel en terugbetaling

De mogelijkheid om uitstel van belastingbetaling aan te vragen stopt op 1 oktober, zoals eerder aangekondigd. Per saldo staat op dit moment €19,2 miljard aan belastingschuld open en maken 270.000 ondernemers hier gebruik van. Vanaf 1 oktober 2021 moet je weer gewoon belasting gaan betalen. De datum waarop ondernemers en zzp'ers (uiterlijk) weer gaan terugbetalen, is 1 oktober 2022. Voor het aflossen is vijf jaar de tijd. Dit geldt voor alle schulden van ondernemers die wegens de coronacrisis uitstel van betaling hebben. De betaalpauze voor hypotheken loopt door tot 1 januari 2022.

Tozo gaat over in Bbz-uitkering

De Tozo eindigt op 31 september. Zzp'ers en ondernemers die financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen vanaf 1 oktober weer een beroep doen op de Bbz-regeling, de bijstand voor zelfstandigen. De voorwaarden zijn aangepast:

  • Gemeenten hoeven tot eind dit jaar geen vermogenstoets uit te voeren.
  • Zzp'ers en ondernemers kunnen met terugwerkende kracht van maximaal twee maanden een Bbz-uitkering aanvragen.
  • De gemeente stelt het inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar) vast.
  • Vanaf 1 januari 2022 gelden de bestaande voorwaarden voor Bbz-inkomenssteun.
Toon meer (42)