ESB-onderzoek: coronacrisis raakt creatieve zzp’er extra hard

ESB-onderzoek: coronacrisis raakt creatieve zzp’er extra hard

Een groot deel van de zzp’ers met werk in creatieve en taalkundige beroepen maakte zich al ruim voor de coronacrisis zorgen over het eigen bedrijf. Zzp’ers uit deze sector hebben bovengemiddeld vaak Tozo-inkomenssteun aangevraagd, blijkt uit onderzoek in economenvakblad ESB.

Veel creatieve ondernemers zijn bezorgd over de toekomst van hun bedrijf, constateren de drie onderzoekers, Hendrika Lautenbach, Mark Ramaekers en Hardy van de Ven. Zij baseren zich voor hun conclusie onder meer op de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019 van CBS/TNO.

Zzp'er in creatieve sector

Begin 2019, ruim één jaar voor de coronacrisis, antwoordde 63 procent van de zzzp'ers uit de creatieve en taalkundige beroepen zich zorgen te maken over de toekomst van hun bedrijf - ruim meer dan het gemiddelde van 46 procent.

Het gaat hierbij om beroepen als beeldend/uitvoerend kunstenaar, fotograaf of journalist. Ze hebben gemiddeld een relatief laag inkomen en zien zich vaker dan anderen genoodzaakt om meerdere werkzaamheden te combineren.

Vaker beroep op Tozo-inkomenssteun

Terwijl creatieve en taalkundige zzp’ers in 2019 al een relatief laag inkomen hadden vergeleken met ondernemers in andere sectoren, zijn ze vaak ook harder geraakt door de coronacrisis, aldus de onderzoekers, gezien het relatief grote aandeel zelfstandigen (19 procent) binnen de bedrijfstak Cultuur, Sport en Recreatie dat in mei 2020 een Tozo-uitkering (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) had ontvangen.

>> Naar het ESB-artikel: Veel creatieve ondernemers bezorgd over toekomst bedrijf.
>> Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019.

zzp culturele sector

Toon meer (131)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *