Fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft per 2023

Fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft in 2023

De fiscale ouderdagsreserve (FOR) wordt afgeschaft. Met ingang van 1 januari 2023 kunnen zelfstandig ondernemer niet meer fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen door middel van de FOR. Dit staat in de Voorjaarsnota 2022.

Bestaande oudedagsreserve

De bestaande, reeds opgebouwde, FOR kan nog wel op basis van de huidige regels  worden afgewikkeld. Afschaffen van de FOR levert de schatkist structureel 109 miljoen euro per jaar op. Hiervan wordt een deel ingezet als dekking binnen het AOW-pakket. Oftewel: de bezuiniging op de FOR wordt gebruikt voor de financiering van de AOW.

Geld voor FOR apart zetten

Een aanzienlijk deel van de zzp'ers die gebruikmaakt van fiscale voordelen om te sparen voor de oudedagsvoorziening, zet dit geld niet daadwerkelijk apart. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van BrightPensioen.

Ruim een op de drie (34 procent) van de zzp'ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28 procent) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. Nog eens een kwart (25 procent) zet het slechts ten dele opzij.

Alternatieven voor als de FOR verdwijnt

Nu de FOR verdwijnt, ben je gedwongen om op zoek te gaan naar alternatieven. Wat er al was naast de FOR, en blijft, is fiscaal pensioensparen bij een verzekeraar. Er zijn nog meer opties, waarbij je je niet hoeft vast te pinnen op 1 keuze. Er zijn verschillende wegen om voor te sorteren op je pensioen.

Verder lezen:
>> Fiscale pensioenopbouw verruimd bij aanpassing Pensioenwet
>> Financiële planning, genoeg geld voor elke levensfase
>> 'Veel zzp'ers gaan slecht om met fiscale oudedagsreserve'

Toon meer (142)