FNV daagt Deliveroo opnieuw voor rechter

FNV daagt Deliveroo opnieuw voor rechter

Vakbond FNV kruist opnieuw de degens met bezorgplatform Deliveroo over de rechten van fietskoeriers, meldt het FD.

De bond sommeert het bedrijf om freelance maaltijdbezorgers Debbie Berendsen en C. Baker in loondienst te nemen, voor hun gemiddelde werkweek (respectievelijk 22 en 28 uur) in de afgelopen twee jaar. Het tweetal eist over die periode ook uitbetaling van het loon waarop het conform de cao Beroepsgoederenvervoer recht zou hebben gehad.

Werkzaamheden alleen als zzp'er

De rechtszaak is een vervolg op een eerder vonnis van de Amsterdamse rechtbank dat Deliveroo de maaltijdkoeriers niet als zelfstandige ondernemers mag behandelen, omdat ze feitelijk onder het gezag van Deliveroo werken.

In 2017 maakte Deliveroo kenbaar dat zij vanaf 1 februari 2018 alleen nog met zzp’ers zou gaan werken. De Deliveroo-bezorgers met een arbeidsovereenkomst kregen te horen dat ze hun werkzaamheden alleen als zzp’er mochten voortzetten.

In de discussie of een overeenkomst moet worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst of als opdracht heeft vakbeweging FNV begin 2019 een belangrijke overwinning geboekt. De kantonrechter Amsterdam meent echter dat sprake is van een gezagsverhouding en dus van een arbeids- overeenkomst.

Gezagsverhouding

Op 11 september dient het hoger beroep in deze zaak. Bij de beoordeling in eerste aanleg constateerde de rechter dat sprake is van een standaardcontract dat volledig en eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en waarvan de inhoud niet onderhandelbaar is. In zo’n situatie kan aan de in het contract opgenomen bedoeling van partijen geen doorslaggevende betekenis worden gehecht.

Vervolgens concludeerde de rechter dat, na de weging van de instructiemogelijkheid door Deliveroo, sprake is van een gezagsverhouding. In 2018 had de kantonrechter in een andere zaak tegen Deliveroo juist anders geoordeeld.

Takeaway-bezorgers in dienst

Takeaway-oprichter Jitse Groen kiest juist voor een aanpak met medewerkers met die bij de maaltijdbezorger in dienst zijn, meldt Sprout op basis van een BBC-interview. Tegen NRC liet Groen onlangs zijn ongenoegen blijken over het feit dat het bedrijf dikwijls over één kam wordt geschoren met gig-bedrijven als Uber: ‘Wij hebben in Nederland al onze bezorgers zelf in dienst.’

Verder lezen: 'Bezorgers Deliveroo vallen onder arbeidsovereenkomst,  uitspraak Rechtbank Amsterdam

Toon meer (142)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *