FNV Zelfstandigen: helft zzp’ers heeft financiële buffer

FNV Zelfstandigen: helft zzp'ers heeft financiële buffer

De helft van de zzp'ers heeft een financiële buffer, waarmee een periode van een maand tot een jaar overbrugd kan worden. Van deze groep zelfstandigen kan bijna tweederde het maximaal drie maanden uithouden. Dat blijkt uit een enquête van FNV Zelfstandigen, die door bijna 2000 zzp’ers is ingevuld.

Acute financiële nood zzp'ers

Met name zzp’ers in de industrie, diensten en onderwijs hebben een buffer. Zzp’ers in de handel, vervoer en uiterlijke verzorging geven vaak aan, geen buffer te hebben. Marjan van Noort, manager FNV Zelfstandigen: ‘Wij zien dat veel zzp’ers niet voor zichzelf kunnen zorgen bij het wegvallen van inkomsten. Wij zijn geschrokken van het enorme aantal zelfstandigen dat zich direct voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) heeft gemeld, omdat zij in acute financiële nood komen. Het kabinet moet zich toch eens achter de oren krabben over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen werken als zelfstandige, maar zij zijn niet in staat financiële reserves op te bouwen.’

Afgezegde en uitgestelde opdrachten

Ruim de helft van de respondenten zegt te maken te hebben met afgezegde opdrachten. Van een kwart worden opdrachten uitgesteld. 23% zegt dat opdrachten vooralsnog doorgaan. De grote meerderheid (bijna 70%) geeft aan in deze periode helemaal geen nieuwe klanten te kunnen werven. Van 57% van de zpp’ers worden uitstaande facturen nog wel tijdig betaald; 42% zegt dat er sprake is van wanbetaling, of dat facturen later worden betaald.

Van de zzp’ers die aan de enquête meededen, komt 21% uit de dienstensector, 12% uit de sector Zorg & Welzijn en 10% uit de Bouwen- en Wonensector. 53% is lid van de FNV Zelfstandigen.

Toon meer (139)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *