Geld opzijzetten voor de belastingen

Image

Hoeveel geld moet ik opzijzetten voor de belastingen?

Voorlopige aanslag

Een grove vuistregel is dat je voor iedere tien euro aan inkomen minimaal drie euro opzij legt voor belastingen. Maar klopt dat wel? Hoeveel je écht opzij moet leggen? Als je start en/of nauwelijks inkomsten hebt, krijg je misschien zelfs wel geld terug.

Weten wat je kunt verwachten (stappenplan: zo voorkom je verrassingen!)

Een betrouwbare prognose van je winst is makkelijker dan je denkt. Na een half jaar kun je een (voorzichtige) prognose maken hoe goed je jaar wordt. Dat kost je hooguit vijf minuten tijd met de volgende tip:

stap 1.
Pak je aangiften omzetbelasting. Tel de omzet op van de BTW-aangifte van de eerste twee kwartalen (vraag 1 aangifteformulier):
€ … .

stap 2.
Trek hier de kosten vanaf. Gebruik hiervoor de BTW die je als vooraftrek hebt opgevoerd bij de BTW-aangifte. Deel dit door 0,21:
€ … .

(Heb je bijvoorbeeld opgeteld € 1.050 als vooraftrek, dan heb je € 5.000 aan kosten gehad.)

stap 3.
Het verschil (omzet – kosten) krijg je een eerste idee van je uiteindelijke winst over dit jaar.

Let op! De hoogte van je belastingaanslag is niet alleen afhankelijk van je winst. Er zijn ook andere belastingposten die de aanslag beïnvloeden, zoals de hypotheekrenteaftrek en toeslagen.

Je winst vertaald naar de belastingaanslag

Het Nederlandse belastingstelsel is ‘progressief’, waarbij de betekenis van het woord niets met de politieke voorkeur te maken heeft, maar met de systematiek. Eenvoudig gesteld: verdien je weinig, dan betaal je weinig tot geen belastingen; verdien je veel, dan betaal je ook meer belastingen.

Tot € 10.000: geen belasting verschuldigd; toch sowieso per euro € 0,10 opzijleggen

Onder andere dankzij de arbeidskorting en andere heffingskortingen, en de zelfstandigenaftrek is de aanslag goed als nul en heb je mogelijk recht op toeslagen. Dat je er toch verstandig aan doet een dubbeltje per euro opzij te leggen, is omdat je met een laag inkomen extra kwetsbaar bent bij tegenvallers.

Zelfstandigenaftrek
Als ondernemer/zzp’er heb je recht op zelfstandigenaftrek als je voldoet aan de voorwaarden (met name het urencriterium is belangrijk). Hierdoor betaal je over de eerste € 7.280 (of de hoogte van de winst) geen belasting. Als starter heb je ook nog eens de eerste drie jaar recht op startersaftrek (€ 2.123).
De zelfstandigenaftrek gaat komende jaren in stappen omlaag.

Rond de € 20.000: per euro € 0,20 opzijleggen

Tot een belastbaar inkomen (winst) van € 20.384 betaal je 36,65% belasting. Heb je € 20.000 winst, dan betaal je over ruim de helft van dat bedrag geen belasting dankzij de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en heffingskortingen. Blijft over € 10.000 x 35,65% = € 3.565 wat je verschuldigd bent aan belasting. Leg je per verdiende euro twintig cent opzij, dan heb je dus niet alleen genoeg gereserveerd voor de belastingaanslag met een buffer daarbovenop.

Tot rond de € 30.000: per euro € 0,25 opzijleggen

Hetzelfde verhaal als hiervoor, met het verschil dat vrijwel het volledige bedrag boven de € 20.000 belast is met 36,65% belasting. Omgerekend moet je rekening houden met een belastingaanslag van rond de € 7.000. In plaats van het geld op de spaarrekening te zetten, kun je de Belastingdienst vragen om een voorlopige aanslag. Dat verkleint de kans op betalingsproblemen als de uiteindelijke aanslag volgt.

Boven de € 30.000: per euro gewoon € 0,40 opzijleggen én sparen voor je pensioen

Het belastbaar inkomen boven de € 20.384 valt in de tweede schijf. Hierover betaal je 38,10% belasting, oftewel een kleine 40 cent per verdiende euro gaat vanaf de tweede schijf naar de belastingen. Vanaf € 68.508 is rond de helft (2019: 51,75%; 2020: 49,50%) van de winst belast.
Er is een tweede reden waarom je opeens fors meer moet reserveren voor de belastingen. De hoogte van de arbeidskorting en algemene heffingskorting (het bedrag van je inkomsten waarover je geen belasting betaalt) is inkomsten gebonden. De korting wordt geleidelijk afgebouwd boven de € 30.000.

Uitstel of betalingsregeling met Belastingdienst

Niet genoeg geld opzijgezet voor de belastingaanslag? Trek snel aan de bel bij de Belastingdienst. Met de fiscus is het kwaad kersen eten als je te laat betaalt. Maar als je tijdig aanklopt, krijg je uitstel en kun je om een betalingsregeling vragen. Meer info vind je op de site van de Belastingdienst.

Je voorlopige aanslag wijzigen

 
Je kunt ook tussentijds, gedurende het jaar je voorlopige aanslag wijzigen. Bijvoorbeeld als je een hogere omzet hebt. Daarmee voorkom je dat je op een later moment een hogere aanslag krijgt. Het kan ook dat je een huis hebt gekocht of dat er andere veranderingen zijn die invloed hebben op de belasting die je verwacht te betalen. 
 
Je kunt jouw voorlopige aanslag wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Dat kan op ieder moment gedurende het jaar. Als je je wijziging hebt doorgegeven, doet de Belastingdienst een check. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Dit duurt maximaal 8 weken, maar gaat meestal sneller. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen overneemt. Dan wordt er contact met je opgenomen. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd. 
 

>> Verder lezen: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder belasting hoef te betalen?

Toon meer (20)

Comments 2

  1. Stel. Ik ben zzp-er. Ik heb wegens corona en daarna aanhoudende aanmodderen met mijn gezondheid en wel of geen corona en long covid … Dat ik nergens de energie heb gehad om te werken, geen aangiftes gedaan, geleefd van de btw die ik dus niet heb betaald. Ik heb momenten gekend dat ik dacht en wenste dat dood de oplossing was. Ik ben nu eindelijk een beetje weer aan het werk als ZZP-er. Wat is het best om te doen?
    Ik heb nu een overzicht gekregen van belastingen aanslagen die absoluut niet in verhouding staan met mijn omzet.

    1. Hi, ik zou meteen contact zoeken met de Belastingdienst. De (voorlopige) aanslagen die de Belastingdienst oplegt bij het ontbreken van een aangifte, zijn altijd gebaseerd op de winst en aangifte van 2 jaar eerder. In jouw geval dus veel te hoog. Leg uit wat er aan de hand is – en waarom je nu pas reageert op de aanslagen. En zorg dat je je financiële gegevens bij de hand hebt, zodat je op hun vragen kunt antwoorden. En voor wat betreft de vooraanslag voor 2023, deze kun je zelf wijzigen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/voorlopige-aanslag/content/hoe-kan-ik-mijn-voorlopige-aanslag-wijzigen#.
      Veel sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *