Grote verschillen tussen gemeenten bij schuldhulp ondernemers

Grote verschillen tussen gemeenten bij schuldhulp ondernemers

De toegang tot schuldhulpverlening voor zelfstandig ondernemers verschilt sterk per gemeente. Dat zegt de Nationale ombudsman in zijn rapport 'Zelfstandigen over de drempel'.

Veel zelfstandigen met problematische schulden weten de weg naar de gemeentelijke schuldhulpverlening niet te vinden. Ondernemers zijn terughoudend met hulp vragen.

"De grote verschillen tussen gemeenten zijn niet uit te leggen", zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. "Zelfstandigen in dezelfde winkelstraat krijgen, als ze in verschillende gemeenten wonen, soms heel andere hulp. De vraag of een ondernemer uit de schulden komt hangt teveel af van zijn toevallige woonplaats." Volgens de ombudsman kunnen gemeenten veel meer gebruik maken van elkaars kennis en ervaringen.

Problematische schulden bij zzp'ers

Ondernemers zijn terughoudend met hulp vragen en het delen van hun financiële gegevens. Ook is er een groep die zich wel bij het juiste loket meldt, maar voortijdig afhaakt. "Niet elke gemeente is deskundig genoeg om zelfstandigen goed te helpen. Zelfstandigen met problematische schulden ervaren veel stress en schaamte, nog meer dan particulieren. Het gaat over grotere bedragen en vaak lopen ze al jaren rond met hun financiële problemen."

Zelfstandigen met problematische schulden ervaren veel stress en schaamte

Ondernemers vinden weg naar schuldhulp niet

De ombudsman pleit ervoor dat ondernemers meer op hen toegespitste aandacht en begeleiding krijgen. Er zijn ook gemeenten die de uitvoering van schuldhulpverlening overlaten aan commerciële partijen. "Maar ook dan blijft de gemeente zelf verantwoordelijk, bijvoorbeeld voor de afhandeling van klachten.", zegt de ombudsman. "Een gemeente kan zich nooit verschuilen achter het feit dat zij een taak heeft uitbesteed."

De ombudsman constateert dat onder de aantal huishoudens met geregistreerde problematische schulden steeds meer zelfstandige ondernemers zitten. Hij verwacht dat dit aantal alleen maar zal groeien, de komende periode. Door de coronacrisis hebben veel zelfstandigen een zware tijd en kunnen gemeenten de komende jaren een toestroom verwachten. De ombudsman riep al in 2018 gemeenten op om de toegang tot de schuldhulpverlening voor zelfstandigen te verbeteren.

> Waar kun je als zzp'er terecht bij schulden?
> Schulden en schaamte, een gevaarlijke mix
> Rapport 'Zelfstandigen over de drempel'

Toon meer (143)