Het geheim van een succesvol zzp-bestaan

Image

Het geheim van een succesvol zzp-bestaan


Als zzp'er kun je niet achteroverleunen. Ondernemen is een continue proces. Altijd moet je bezig zijn met de volgende opdracht. Hoe houd je het leuk?

Er zijn vele wegen naar succes. De kunst is de juiste route te kiezen. Net dat paadje te vinden dat je sneller bij je doel brengt. Maar ook om met een open blik naar de wereld te kijken en bedreigingen weten om te buigen in kansen. Een eigenschap die succesvolle ondernemers delen, is dat ze een duidelijk doel voor ogen hebben. En dat met volle overtuiging nastreven. 

Fouten maken mag

Als zzp'er ken je successen en hoogtepunten, maar moet je ook omgaan met teleurstellingen en tegenvallers. Fouten maken mag. Momenten dat het minder gaat, horen bij ondernemen. Het mooie van succesvolle ondernemers is dat ze van hun fouten leren en een optimistische inborst hebben. ‘A failure is a treasure’, je leert van je fouten en meestal doe je het daarna beter’. Of, zoals een oud Chinees gezegde luidt ‘mislukkingen zijn de moeder van succes’. 
 

Zoek de verbinding

Succes draait om meer dan alleen maar winst maken. Steeds meer ondernemers en zzp'ers hebben een bredere blik op de toekomst en vinden het ook belangrijk om naar hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te kijken.
 
Een belangrijke factor voor succes is dat je een goed netwerk hebt en daarin investeert. Degene die het beste kan samenwerken is de ondernemer van de toekomst.
 
De samenwerking opzoeken is een belangrijke trend. De coöperatie is herontdekt als rechtsvorm, onder meer in de zorg- en energiesector. Ondernemers helpen andere ondernemers uit hun branche of regio aan financiering door middel van de kredietunie. Zzp’ers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid middels een broodfonds

De beste jaren zijn nu

Sjaak Zonneveld schreef het provocerend boekje ‘Het nieuwe werken aan je pensioen’. Door het ‘genieten’ uit te stellen tot na je 67ste neem je een risico, luidt zijn boodschap. Hij bepleit dat je dingen moet zien en mooie avonturen moet beleven in de jaren dat je fysiek het fitst bent. Vóór je 67ste...

Het gevolg is misschien dat je langer moet doorwerken, maar zo legt hij uit: het nieuwe werken aan je pensioen houdt in dat je zelf richting geeft aan je leven en je zelf bepaalt welke periodes je wilt werken en welke periodes je tussendoor vrij neemt om leuke dingen te doen. De kunst is om tegelijkertijd ook te bouwen aan voldoende (pensioen)vermogen. 
 
Of je het leuk vindt of niet, je ontkomt er niet aan om geld opzij te leggen voor je pensioen. Dat kan door (versneld) af te lossen op uw hypotheek, zodat je lager lasten hebt; door vermogen op te bouwen met spaargeld of aandelen of door fiscaal te sparen een lijfrente.
 
Het bedrag dat je fiscaal aftrekbaar maximaal mag opzijleggen voor uw pensioen, bereken je met de rekenhulp van de Belastingdienst
 
Verder lezen: 

Financiële routeplanner voor zzp'ers

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *