Het pensioenakkoord en arbeidsongeschiktheid

Het pensioenakkoord en arbeidsongeschiktheid

Als bijvangst van het pensioenakkoord hebben de onderhandelaars besloten dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen moet komen. Hoog tijd om in de geschiedenis te duiken.

De generatie ondernemers die de verplichte WAZ-regeling heeft meegemaakt, weet wat dit kan betekenen: een torenhoge premie (bij de WAZ: 8,8% van het belastbaar inkomen), maar nog steeds geen fatsoenlijk vangnet. In het geval van de WAZ wachtte er een karige uitkering - 70% van bijstand, als ik het mij goed herinner - en een enorme drempel (wachttijd van 2 jaar) voordat je eindelijk financieel werd ondersteund. De solidariteit was wel erg eenrichtingverkeer.

Je mag alleen maar hopen dat het ministerie van Sociale Zaken en de sociale partners bij het  opstellen van de nieuwe verplichte AOV voor zzp'ers zich deze lessen uit het verleden ter harte nemen. Anders gaat de nieuwe verplichte verzekering zzp'ers aan de onderkant van de markt hard raken. Ze hebben niet de onderhandelingspositie om hun tarieven te verhogen, maar leveren wel een substantieel van hun nettoinkomen in. Dit alles onder het mom van solidariteit.

Het échte probleem blijft ondertussen liggen, het pensioen van zzp'ers. Het is een simpele rekensom: Als de helft van de 1,2 miljoen zzp'ers niets aan het pensioen doet, hebben we straks een indrukwekkende groep ouderen die in armoede leeft. Met een verplichte AOV wordt het straks nog moeilijker om pensioen op te bouwen. Misschien iets om mee te nemen bij de onderhandelingen?

Hans Pieters, januari 2020  

>> Verder lezen:

Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *