Het verschil tussen de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het verschil tussen de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je ondernemer bent is het verstandig om je goed te verzekeren voor aansprakelijkheid. Hoewel de kans niet groot is dat je aansprakelijk wordt gesteld (5% van alle ondernemers is één of meerdere keren aansprakelijkheid gesteld voor schade), is het toch belangrijk dit goed te regelen. De financiële risico’s kunnen namelijk groot zijn.

Voor (zelfstandige) ondernemers zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen om hoge kosten door schade te voorkomen: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Waarin deze verzekeringen precies verschillen en waarom het handig is om ze af te sluiten, lees je in dit artikel.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan spullen, personen of gebouwen. De verzekering vergoedt de schade aan spullen en de medische kosten als de persoon door jouw schuld gewond of geblesseerd raakt.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je over het algemeen verzekerd voor schade door jouw werkzaamheden en die van je eventuele medewerkers, schade die je producten veroorzaken, schade aan spullen van een medewerker, schade aan materiaal dat je huurt of leent en schade aan gebouwen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering genoemd.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de schade die jij veroorzaakt door een beroepsfout bij je klanten of opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde berekening waardoor het dak van een gebouw instort, of een verkeerd advies waardoor je klant of opdrachtgever een boete krijgt. Je opdrachtgever kan jou hiervoor aansprakelijk stellen en afhankelijk van de situatie kunnen de kosten hoog oplopen.

Welke schade is gedekt?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt over het algemeen (financiële) schade door een beroepsfout, schade door het verlies van documenten die je in beheer hebt en de kosten voor een verweer bij een onterechte claim. De verzekering vergoedt ook schade die je personeel, oproepkrachten, uitzendkrachten en stagiairs bij je klanten en opdrachtgevers veroorzaken.

Is een aansprakelijkheidsverzekering als ondernemer wettelijk verplicht?

Voor bepaalde beroepen zoals architecten, advocaten, notarissen, accountants en financieel adviseurs, is het wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Opdrachtgevers, brancheorganisaties en bemiddelingsbureaus stellen het soms ook verplicht.

Lees ook > De modelovereenkomst, wat spreek je af met je opdrachtgever?