Hetzelfde inkomen in minder tijd

Image

Hetzelfde verdienen in minder tijd

Hard werken en weinig verdienen. Dat is in het kort het beeld dat bestaat van de zzp’er. Dat moet natuurlijk anders. Drie tips voor meer zonneschijn en vrije tijd in het leven.

1. Een 20% hoger tarief is 20% extra vrije tijd

Het kabinet heeft plannen voor een minimumtarief van € 16 per uur. Leuk hoor, maar daar mag best nog wel wat bovenop. In een maand zit maximaal 168 uur, bij een volledige werkweek. Dat is € 2.688 bruto per maand. In een jaar zitten ongeveer tien maanden – na aftrek van vakantie, ziekte en feestdagen – om de omzet te draaien (1.680 uur). Kom je uit op een kleine € 27.000 omzet. Dat is als echt alles meezit. Én dan moeten de kosten die je maakt daar nog van worden betaald.

Hetzelfde rekensommetje, maar nu met een 20% hoger tarief (€ 19,20/uur). In dat geval heb je na 1.406 uur je € 27.000 binnengeharkt. Levert je dus 34! (272 uur) vrije dagen op.

Dit voorbeeld is met opzet met lage tarieven. Hopelijk maakt het je bewust hoe hard je moet werken voor je geld als je een te laag tarief vraagt. Dus: sta op je strepen en word assertiever.

2. Hoe doe je dat? Een hoger tarief vragen?

Wordt een specialist/zoek de niche in jouw vak. Bij dit advies denk je in eerste instantie misschien wel ‘dûhhh!’. Maar denk nu eens goed na! Als generalist heb je heel veel concurrenten. Opdrachtgevers spelen die tegen elkaar uit: ‘voor jou tien anderen’. Dus verdiep je in je vak. Bedenk a) wat je leuk vindt, en b) waar opdrachtgevers bereid zijn goed voor te betalen. Steek dáár je energie in.

Een extreem voorbeeld is ‘crime scene cleaner’ René Janssen uit Sittard die zich heeft gespecialiseerd in ‘calamiteitenschoonmaak’. Verdient goed, maar een minder extreem specialisme kan ook natuurlijk 😉

3. Online boekhouden en andere gemakken

Een belangrijk deel van je tijd gaat op aan boekhouden etc. Voor de meeste mensen niet het leukste werk. Dus stellen ze het uit tot het allerlaatste moment. Waardoor je er met nog meer tegenzin voor gaat zitten. En waarbij ook nog eens de helft van je administratie kwijt is of op z’n minst een zootje. Met alle online tools en apps die er zijn kán en moet dat anders.

Een stappenplan hoe het snel, slim en anders kan:

1. Open een zakelijke bankrekening:

a. Daarmee splits je de zakelijke en privé-uitgaven. Door al je zakelijke uitgaven en abonnementen alleen nog maar via je zakelijke rekening te laten lopen heb je al veel beter overzicht.
b. Als je (boekhouder) een boekhoudpakket gebruikt, kun je een ‘bankkoppeling’ maken. Daarmee worden alle betalingen automatisch verwerkt in het boekhoudpakket. Vaste uitgaven, zoals het telefoonabonnement, worden door het systeem herkend en ingeboekt.

2. Maak een foto van de losse bonnetjes.

Daarmee heb je een archief op je smartphone, geselecteerd op datum (wat het terugvinden een stuk makkelijker maakt). Nog handiger is een ‘scan & herken’-app op je telefoon. Dat moet wel weer gekoppeld zijn aan een boekhoudprogramma.

Tip! Een online boekhoudpakket kost (meestal) een paar tientjes per maand. Een uitgave die je terugverdient doordat heel veel handelingen automatisch voor je worden gedaan.

>> Verder lezen: Financieel gezond ondernemen.

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *