Hoe coronavirus-proof ben jij als zzp’er?

Hoe coronavirus-proof ben jij als zzp’er?

Het coronavirus is nu ook officieel een pandemie, met ook vergaande maatregelen in Nederland, waarvan het einde nog niet in zicht is. De economie krijgt harde klappen. Hoe kunnen de gevolgen van het coronavirus jou als zzp’er raken?
Noodpakket: inkomensaanvulling voor zzp'er
Het kabinet is 17 maart j.l. met een noodpakket gekomen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Belangrijkste maatregel is een inkomensaanvulling voor zzp'ers wiens werk is weggevallen. De steun hoeft niet te worden terugbetaald. 
Lees hier alles over het Noodpakket voor zzp'ers en ondernemers  >

1. Minder werk

Een scenario waar je sowieso rekening mee moet houden is dat je inkomsten worden geraakt door een haperende economie door het coronavirus. 
 
Zolang het virus Nederland niet bereikt, zijn de effecten indirect. En omdat de Nederlandse economie als een tierelier draait, kan deze wel een stootje aan. Volgens Rabobank zijn vooral de handel, de transportsector en het toerisme kwetsbaar.
 
Doemdenkers wijzen graag op de verwevenheid van de wereldeconomie. Het bekend worden van de uitbraak in Noord-Italië zorgde wereldwijd voor een daling van de beurskoersen met ruim 3 procent. Volkskrant-economieredacteur Peter de Waard laat in zijn column van 24 februari jl. zien hoe de angst een kettingreactie in gang kan zetten en tot een recessie kan leiden. Een voorspelling die bewaarheid lijkt te worden, nu de olieprijs op maandag 9 maart in één klap 25 procent omlaag is en de beurzen in een duikvlucht zijn beland. 

2. In quarantaine 

Stel dat het in Nederland niet blijft bij losse besmettingen, maar er sprake is van een besmettingshaard. Dan gaat de boel tijdelijk op slot. De eerste scholen in Brabant blijven al gesloten, bedrijven sturen werknemers naar huis etc. Dan komt de economie letterlijk in één klap tot stilstand. En zit je dus zonder inkomen, tenzij je vanuit huis achter je laptop je werk kunt blijven doen. De quarantainetijd is 14 dagen, maar dat geldt als je geen ziekteverschijnselen hebt. Bij een uitbraak blijven de maatregelen van kracht tot de kans op nieuwe besmettingen is geweken. Dat kan weken duren, maar ook tot de zomer en daarna. 

3. Zelf besmet

Een griepje, dat hoort erbij. Maar ziek door het coronavirus is toch echt andere koek. Ook als je amper ziekteverschijnselen hebt, zoals de meeste mensen die besmet raken. Je belandt in een B-film scenario van de slechtste soort, waarin jij de eenzame held bent.

4. Opdrachtgever failliet

Een zwart scenario is de 'fall out' van de beheersmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beheersen. Veel maatregelen, zoals het verbieden van voetbalwedstrijden en festivals, en 'sociale onthouding' heeft directe gevolgen voor organisaties en bedrijven. En al is de Nederlandse economie redelijk robuust, voor individuele bedrijven moet de omzet niet te lang een neergaande lijn tonen. Dus houd de betaling door je opdrachtgevers goed in de gaten. Zorg dat het bedrag dat je nog tegoed hebt binnen de perken blijft en ga achter je geld aan als de betalingstermijn is verstreken.  
 
Austin wacht miljoenenstrop na schrappen popfestival SXSW wegens corona
Het festival was niet verzekerd voor annulering wegens een gezondheidscrisis of pandemie > De Volkskrant

Financiële buffer

Het zijn drie scenario’s met één gemene deler en één variant. De gemene deler is dat je vooral als zzp’er financieel zwaar wordt geraakt door het coronavirus. De variant is je financiële weerbaarheid. Heb je een buffer om twee maanden zonder (zzp-)inkomen te overbruggen? En hoe groot zijn de financiële verplichtingen die je hebt? Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse kosten van je leaseauto of bestelbus. Dat vraagt om een extra buffer. 
 
Beroerde fictie? Minder dan je denkt. Hopelijk blijven de gevolgen van het coronavirus beperkt. Maar als zzp’er is het een goede aanleiding om voor jezelf eens een rekensom te maken hoe het met jouw financiële buffer zit. Hoe lang kun je het uithouden zonder inkomen? Hoe hoog zijn je vaste ondernemerslasten? Het geeft rust als je het antwoord weet.
De CORONAmaatregelen van 12 maart op een rij
  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand): vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico's. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven.
    (bron: Rijksoverheid.nl)
Lees ook:
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *