Waar kan ik terecht voor hulp bij schulden?
Als zzp’er ben je financieel kwetsbaar. De oorzaak van (financiële) tegenslag kan heel divers zijn. Soms is het tijdelijk, doordat je onverwachte kosten hebt of omdat je opdrachtgever te laat betaalt. Maar de problemen kunnen ook structureler van aard zijn. Bijvoorbeeld omdat je te weinig inkomsten hebt of omdat je door ziekte of een blessure langere tijd uit de running bent. De problemen worden alleen maar groter als je afwacht en niks doet. Een stappenplan om de negatieve spiraal te doorbreken.
1. Houd de problemen niet voor jezelf
Als eigen baas moet je elke dag opnieuw vol aan de bak om te zorgen dat er voldoende opdrachten binnenkomen om de omzet en winst op peil te houden. Ondernemen als je het hoofd financieel niet meer boven water kan houden, kan de hel worden. En eenzaam. Uit schaamte houd je de problemen voor jezelf, tot het kaartenhuis met een knal in elkaar dondert. PRAAT MET DE MENSEN DIE JE HET MEEST KUNT VERTROUWEN. Deel je problemen, vraag om advies. Al is het maar dat iemand tegen je zegt: we gaan nu meteen aan de slag. Hoe groot is je schuld?
Tip De economie kent vette en magere jaren en het leven als zzp’er is het niet anders. Zorg er dus voor dat je een financiële buffer hebt waarop je kunt terugvallen.
Wat je in elk geval niet moet doen volgens het Nibud:
- post langer dan twee weken laten liggen
- post niet openmaken
- geen zicht houden op je banksaldo
- hopen dat een rekening wordt vergeten
- garantiebewijzen weggooien
2. Communiceer met je schuldeisers en de fiscus
Modder niet door bij financiële tegenslag. Kijk het beest in de bek. Het begint met inzicht:
- Stap 1: Hoe groot is de schuld die je hebt? Ga zitten en blijf zitten tot je een eerlijk overzicht hebt van de openstaande rekeningen en betalingsachterstand en het totale bedrag dat je aan schulden hebt, hoe ontluisterend het ook is.
- Stap 2: Welke rekeningen hebben prioriteit? Betaal de rekeningen die betaald moeten worden, zoals je huur, gas- en licht e.d.
- Stap 3: Schuldeisers laten je niet met rust. Eerst wijzen ze je op de betalingsachterstand en geven ze je kans om alsnog de rekening te voldoen. Vervolgens wordt het bedrag vermeerderd met boetes en rente, enz. Communiceer. Vertel het eerlijke verhaal. Zet een streep onder je abonnementen en contracten en onderhandel over een betalingsregeling.
- Stap 4: Je bent niet de eerste en ook niet de laatste met belastingschulden. Je krijgt bij de Belastingdienst met één telefoontje vier maanden uitstel. Bovendien kun je vragen om een betalingsregeling.
3. Klop aan voor hulp bij ondernemersloket
Bij financiële problemen moet je zo snel mogelijk aankloppen voor hulp. Als je een in de kern een levensvatbaar bedrijf hebt, kan je misschien wel terecht bij een financieel coach van Qredits. Organisatie waar je kunt aankloppen voor een eerste gratis gesprek zijn MKBDoorgaan.nl of Ondernemersklankbord.
Tip! De KvK Financieringsdesk is de eerste lijnshulp voor zzp’ers. Zij maken een evaluatie van de problemen en helpen je bij de vervolgstappen.
4. Bbz: bijstand voor zelfstandigen
De eigen gemeente is het aangewezen loket voor financiële bijstand als de problemen je echt boven het hoofd groeien. Hier kun je terecht voor financiële ondersteuning vanuit de Bbz (besluit bijstandsverlening zelfstandigen).
Gemeenteambtenaren van de sociale dienst zijn vaak niet altijd even daadkrachtig, omdat ze te weinig kennis hebben van de problematiek. Laat je niet afschepen. Dik je ellende desnoods extra aan.
5. Het Coronavirus-noodpakket
Het kabinet, de Belastingdienst en anderen proberen zzp'er zo veel mogelijk te helpen om de gevolgen van de Coronacrisis te overleven. Lees hier het pakket aan maatregelen voor zzp'ers rondom Covid-19.