‘Ingroeimodel’ voor zachte landing handhaving wet DBA

'Ingroeimodel' voor zachte landing handhaving wet DBA

Het kabinet houdt vast aan het voornemen om vanaf 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium op te heffen. Daarbij is de toezegging gedaan te zorgen voor een ‘zachte landing’. Deze ‘zachte landing’ wordt bewerkstelligd door het "ingroeimodel" en ondersteunende maatregelen. Dit staat in het 'Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2025, Handhaven zonder handhavingsmoratorium'.

Dit alles betekent niet dat er niks gaat veranderen. De Belastingdienst kan weer (per) direct correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen. Daarbij wordt rekening gehouden met het eerdere handhavingsmoratorium, zodat de naheffingen en correcties niet verder teruggaan dan 1 januari 2025, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of van een aanwijzing die we voor die datum hebben gegeven. Dit betekent dat feitelijk een ingroeimodel van toepassing is tot 2030. Pas in 2030 kan de Belastingdienst weer tot 5 jaar terug correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen.

1. Bedrijfsbezoeken en boekenonderzoek

De Belastingdienst verricht handhavingsactiviteiten, onder andere in de vorm van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken voor de loonheffingen bij de opdrachtgever. Als bij een bedrijfsbezoek het beeld ontstaat dat mogelijk ten onrechte buiten dienstbetrekking wordt gewerkt, kan de Belastingdienst een boekenonderzoek starten, zodat deze daadwerkelijk een standpunt kan innemen over de arbeidsrelatie. Bij een bedrijfsbezoek kan de opdrachtgever op mogelijke risico’s op schijnzelfstandigheid worden gewezen, zonder dat er een onderzoek wordt gestart. Maar, zoals advocaat Boris Emmerik terecht opmerkt: het kan betekenen dat de inspecteur op een later moment terugkeert om alsnog een onderzoek in te stellen.

2. Onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie: correctie en naheffing

Opheffen van het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025 betekent dat,
als de Belastingdienst naar aanleiding van een boekenonderzoek een onjuiste kwalificatie van de arbeidsrelatie vaststelt, vanaf die datum weer volgens de ‘normale’ regels
in de loonheffingen correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen, met daarbij
belastingrente en boetes, kan opleggen, zonder eerst een aanwijzing te geven.

3. Geen vergrijpboetes tot 2026

De Belastingdienst zal geen verzuim- en vergrijpboetes opleggen over 2025 aan partijen die aantoonbaar actief aan de slag zijn met de juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Dit geldt voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. Vanaf 2026 zullen de normale regels voor het opleggen van boetes gelden.

De Belastingdienst gaat samenwerken met branches en sectoren, bijvoorbeeld door te informeren waarop wordt gelet bij de handhaving op schijnzelfstandigheid en (fiscale) dienstverleners hierin te betrekken.

Toon meer (172)