‘Je maakt een podium voor je plantjes’

Martijn Termeulen, marktkoopman Amstelveld

‘Je maakt een podium voor je producten’

Martijn Termeulen verkoopt onbespoten tuin- en balkonplanten op de markt in Amsterdam. Hij geniet vooral van de sfeer. ‘Het is heel gemoedelijk, kabbelend water’.

Zijn carrière als marktkoopman is haast organisch zo gegroeid. ‘Ik heb in november bloembollen meegenomen naar Portugal, om vervolgens weer olijfolie mee terug te nemen. Een soort handelsmissie noem ik dat. Met die olijfolie ben ik op de markt gaan staan. Rond Pasen ben ik ook plantjes gaan verkopen. Je kunt er heel leuk een kraam mee opbouwen, je maakt een podium voor je producten. Dat vind ik misschien wel het allerleukste om te doen. Met heel veel kleur en heel veel variëteiten maak je een heel mooi bouwwerk.

De plantjes komen uit Boskoop, van een hele leuke kweker, Elmar. Hij laat me gewoon door de kwekerij struinen en dan kies ik de leukste verdwaalde plantjes uit. Zoals ik het hier verkoop, met een bundelprijs " 4 voor 14", zo koop ik het daar ook in. Zodat er hier voor iedereen altijd wel wat tussen zit. En mocht je een verzoekje hebben, dan zoek ik verder voor de mensen. 

"Ik vind het hartstikke genieten op het Amstelveld.
Het is heel gemoedelijk hier"

In eerste instantie stond Martijn op de Lindengrachtmarkt, op zaterdag in de Amsterdamse Jordaan. Dat ging eerst goed, maar viel langzaam tegen. Toen ben ik verder gaan kijken en zo kwam ik op de bloemen- en plantenmarkt op het Amstelveld.’ Naast de Plantenmarkt van het Amstelveld staat Martijn op zaterdag op de biologische markt in Amsterdam-Noord, op het Buikslotermeerplein. ‘

Een oud-verkoper hier heeft me een beetje geholpen. Daardoor ging het allemaal snel. Ik weet nog niet wat er nog gaat komen, maar ik vind het hartstikke genieten op het Amstelveld. Het is heel gemoedelijk hier. Kabbelend water noem ik het, en dat vind ik heel prettig.’

Tussen de onbespoten planten verkoopt hij onbewerkte, biologische producten van collega-ondernemers. ‘Ik wil de mensen die dat maken, zoals de Ethiopische koffie hier, een podium geven. Ik vind het leuk om reclame te maken voor de dame die deze koffie maakt.

Hij voelt zich heel er thuis op de markt. ‘Ik ken de marktmensen die biologische inkopen doen. Die kom je veel tegen. Mensen gunnen je het. Dat merk je. Misschien omdat je een jong gezicht uit Amsterdam bent.’ Het lastigste is de logistiek, vertelt hij. ‘Ik rijd in een Golfje en dan moet ik twee keer op en neer. Soms vervloek ik mezelf omdat van een plantje het kopje eraf is. Daar heb ik nu de oplossing nog niet voor, maar dat gaat wel komen.’

 

Toon meer (10)