Kabinet ziet af van verplicht minimumtarief zzp'er
Het kabinet ziet af van een minimumtarief van 16 euro per uur. Ook de zelfstandigenverklaring voor voor zzp'ers die meer dan 75 euro per uur verdienen komt er niet. Het wetsvoorstel dat de (rechts)positie van zzp’ers moest regelen, is van tafel.
Dit schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de voortgangsbrief ‘Werken als zelfstandige’. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was sprake van een verplicht minimumtarief van 16 euro per uur om schijnzelfstandigheid en onderbetaling van zelfstandigen tegen te gaan. Komende woensdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de positie van zzp'ers.
"'De zzp'er' bestaat niet"
Minister Koolmees schrijft: “De zorgen over de positie van veel zzp-ers worden breed gevoeld (…). Maar (…) ‘de zzp-er’ bestaat niet en het vraagt veel uitzoekwerk en goed overleg om ook technisch en juridisch de goede keuzes te maken. We zetten soms zo twee stappen vooruit, en een stap terug zoals met dit wetsvoorstel, wat ontzettend jammer is. Maar het is geen verloren tijd, we zien steeds beter waar de kwetsbaarheden zitten en daar gaan we weer net zo hard mee verder.’’
Onderzoek naar zzp-platforms
Het kabinet wil de arbeidsmarktpositie van zelfstandigen die via platforms werken versterken. Daarom wordt gekeken of de regelgeving voor driehoeksrelaties, zoals bemiddelaars en uitzendbureaus, ook van toepassing verklaard kan worden op platforms.
Staatssecretaris Keijzer: “We zien dat het steeds aantrekkelijker is om platformwerkers of zelfstandigen in te huren. De huidige coronacrisis laat ook de kwetsbaarheid van deze zelfstandigen zien. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat er ook duidelijke regelgeving komt voor platforms en driehoeksrelaties. Door bijvoorbeeld bepaalde vormen van platformwerk onder de reikwijdte van bestaande wetgeving te brengen, willen we de rechtspositie van platformwerkers versterken.”
Lees hier de 'Voortgangsbrief werken als zelfstandige'.