Kunstenbond klaagt Staat aan: compenseer zzp’ers voor coronaschade

Kunstenbond klaagt Staat aan: compenseer zzp'ers voor coronaschade

Werkenden in de culturele en creatieve sector zijn in de coronacrisis onevenredig hard getroffen. De sector mocht steevast als eerste dicht en als laatste weer open. Ondertussen viel deze groep werkenden tussen wal en schip op het gebied van steunmaatregelen. De Kunstenbond stelt de Staat hiervoor aansprakelijk en sommeert de overheid zzp’ers te compenseren voor coronaschade.

Waarom klaagt de Kunstenbond de staat aan?

De Kunstenbond stelt dat de Staat verschillende groepen zzp’er in de culturele en creatieve sector onvoldoende heeft gecompenseerd voor de door coronamaatregelen geleden schade, terwijl deze groep werkenden tegelijkertijd onevenredig hard is getroffen door beperkende maatregelen. Samen met negen zzp’ers uit de culturele en creatieve sector sommeert de Kunstenbond de Staat tot compensatie, anders dreigt een rechtszaak.

"Deze groep is te weinig ondersteund en wordt nú te weinig gecompenseerd door de overheid", vertelt Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond tegen Nieuwsuur. "We hebben de schade berekend van alle weken dat de cultuursector helemaal dicht moest. Dan komen we uit op een totaal bedrag van tussen de 1 miljard en 1,6 miljard verdeeld over al die ZZP'ers."

Compensatie coronaschade voor getroffen zzp'ers

De sommatie die nu bij de Staat ligt gaat alleen concreet in op de schade van 9 leden van de Kunstenbond die tot deze getroffen groep behoren. Als de Kunstenbond en mede-eisers gelijk krijgen, dan wordt alleen de groep mede-eisers direct gecompenseerd. Wel is er dan ook een belangrijke stap gezet die de grondslag vormt voor compensatie voor álle getroffen zzp’ers in de culturele sector.

Ook de Werkvereniging is eerder al een rechtszaak tegen de Staat gestart, met als aanklacht: de ongelijke behandeling van werkenden die worden getroffen door de corona maatregelen.

Meld de inkomsten die je misliep door coronamaatregelen

Werk jij in de culturele en creatieve sector en ben jij een groot deel van je inkomsten misgelopen? Geef dan via de website van de Kunstenbond je schade door.

Toon meer (139)