Maar een opdrachtgever als zzp’er

Image

Kan ik als zzp’er voor één opdrachtgever werken?

De Belastingdienst en rechtspraak stellen een aantal voorwaarden om te worden aangemerkt als zzp’er en de voordelen die je geniet als zelfstandig ondernemer.

Mate van zelfstandigheid als zzp'er

De Belastingdienst kijkt ook naar het aantal opdrachtgevers. In principe moet je voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers werken, zodat je het risico verdeelt en niet volledig afhankelijk bent van de inkomsten van één opdrachtgever.

In het verlengde hiervan kijkt de Belastingdienst naar de zelfstandigheid. Als je opdrachtgever (teveel) bepaalt hoe je je onderneming moet inrichten en hoe en wanneer je je werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid.

In de praktijk werken vooral aan de boven- en de onderkant van de arbeidsmarkt veel zzp’ers slechts voor één opdrachtgever. Denk aan de pakket- en/of maaltijdbezorger, maar ook aan de goedbetaalde ICT’er die zich langdurig laat detacheren.

Rechters hebben in een aantal uitspraken bepaald dat een opdrachtnemer ook met maar één opdrachtgever als zelfstandig ondernemer kan worden aangemerkt. Deze uitspraak en dat maar beperkt op wordt gehandhaafd, is geen reden om rustig achterover te hangen. Daarvoor zijn de risico’s te groot.

Belastingdienst controleert strenger op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst is sinds 1 oktober 2019 strenger aan het controleren en gaat vanaf 1 januari 2020 meer handhaven bij opdrachtgevers. De fiscus kijkt vooral naar situaties van schijnzelfstandigheid.

Minister Wouter Koolmees van SZW heeft een nieuwe ZZP-wet in de maak, met strengere regels. Deze moet in 2021 in werking treden. Als je in 2020 maar een opdrachtgever hebt, is het verstandig om nu al rond te kijken of je niet ook voor anderen kunt werken.

Maar één opdrachtgever als zzp'er? Dan kan het dat je samenwerking alle kenmerken heeft van een arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad heeft aansluiting gezocht bij de criteria van de Belastingdienst. De hoogste rechter meent dat sprake is van een arbeidsovereenkomst als de overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van een arbeidsovereenkomst.

Werken via een payroll dienstverlener of intermediair

Steeds vaker kiezen opdrachtgevers om de facturering via een payrollbedrijf te laten verlopen. De freelancer/zzp’er levert de uren in bij de payroller. Deze regelt de administratie en facturering aan de opdrachtgever.

Je krijgt betaald voor de gewerkte uren. Je hoeft dus ook geen btw en zo bij te houden. Feitelijk ben je in dienst van de payroller, die ook belastingen afdraagt. Een voordeel is dat je voor het gemiddeld aantal uren dat je via payrolling werkt, verzekerd bent tegen ziekte, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Het is een oplossing als je niet van boekhouden houdt en freelancen als een tijdelijke uitkomst beschouwt. Voordeel is dat je je kunt concentreren op je werk en je op tijd je geld hebt. Voel je je een volbloed zzp’er, dan moet je de boer op en nieuwe opdrachtgevers werven!

Het nadeel van payrolling

Een belangrijk nadeel van payroll is dat de uren die je via payrolling krijgt uitbetaald, door de Belastingdienst worden gezien als een betalingen uit loondienst. Al die uren die je werkt, tellen dus niet mee voor het urencriterium. Dat betekent dat het moeilijker wordt om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek. Dat ga je direct in je portemonnee voelen.

Verder lezen
Toon meer (20)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *