Met zwemmen kun je je hoofd leegmaken

Image

“Met zwemmen kun je je hoofd leegmaken”, Kjeld de Ruyter

Kjeld de Ruyter is grafisch vormgever en (ijs)zwemmer. Hij gebruikte de coronaperiode om samen met wetenschapsjournalist Jim Jansen een boek over zwemmen te maken, Zwemmersgeluk.

“Jim liep al langer met het idee rond om een boek te maken ‘op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik’. Vanaf het najaar van 2020 bleef het De Mirandabad in Amsterdam als enige buitenbad open. Iedere dag zag je zo’n 500 man uit het hele land het zwembad induiken. Zo is het idee meer gaan broeden.

Ik ben in 2019 gaan ijszwemmen, In een gewone zwembroek bij een watertemperatuur lager dan 5º C. Wat me daarbij opviel: hoe kouder het water, hoe groter de lach op het gezicht van zwemmers. Ik ben daar foto’s van gaan nemen. Die portretten liet ik aan Jim zien en zo is het idee van Zwemmersgeluk ontstaan.

Onafhankelijk gevoel

Door ijszwemmen, waarbij het water soms maar 3 graden is, blijkt dat je tot veel meer in staat bent dan je vooraf zou denken. Als je samen na afloop aan de kant staat, denk je ‘dat hebben we toch maar weer geflikt’. Het geeft je een onafhankelijk gevoel. Je wordt zowel mentaal als fysiek sterker. Waardoor je je minder snel druk maakt.

In het begin kakte alles in qua werk. Alles lag stil, niets kon meer. De eerste weken kon ik nog door met een paar lopende opdrachten, maar daarna werd het rustig. De omzet is gehalveerd. Mijn geluk was dat ik door een aantal goede jaren voldoende buffer had. Het geluk is ook dat er door de situatie opeens heel veel tijd was voor het boek en meer tijd en ruimte om te zwemmen.

We hebben het hele land doorkruist, van Den Helder tot Maastricht, om beelden te schieten en interviews af te nemen. Toen op 15 maart 2020 het land op slot ging, spraken we direct af in kleine groepjes om toch te kunnen zwemmen in open water. Voorjaar 2021 zijn we begonnen met afspraken voor het boek.

Gedeeld geluk

We hebben gezocht naar een diverse mix van mensen. Dus niet alleen de Nederlandse kampioene triatlon, Els Visser, of zwemcoach Jacco Verhaeren, maar ook bijvoorbeeld Rob Michels wiens zoontje het A-diploma haalde, waarna hij ook weer is gaan zwemmen.

Zwemmen doe je nooit alleen. Het is een gedeeld zwemmersgeluk. Je merkt dat het veel mensen door de lockdowns heeft gesleept. Met zwemmen kun je je hoofd leegmaken. Huub van der Lubbe, de zanger van De Dijk, vertelt dat hij teksten en liedjes bedenkt terwijl hij zwemt. Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets lost moeilijke vraagstukken op tijdens het zwemmen.

Rust en ruimte

Ik geniet van het gevoel van de rust en ruimte om je heen. Het gevoel van vrijheid. Je ligt midden in een meer, je lichaam wordt gedragen door water. Je ziet de zon opkomen. Na afloop voel je je zo goed!

De coronapandemie heeft me het boek opgeleverd en ruimte om te zwemmen. Ik heb een opleiding tot lifeguard voltooid en ben lid van de Amsterdamse Reddingsbrigade geworden. Het leuke daarvan is dat het een heel andere richting is. Als zzp’er en grafisch vormgever ben je zelfstandig bezig, als lifeguard moet je als team werken. Ik denk daar bewust over na. Wat kan ik niet en de ander wel? Hoe vul je elkaar het beste aan?

Keuzevrijheid

Dankzij het boek heb ik mijn fotografie weer opgepakt. Een oude hobby die weer nieuw leven heeft gekregen. Fotograferen in water is een andere tak van sport. Je werkt in slecht weer, hebt te maken met golven, et cetera.

Vormgeven is lezen tussen de regels van een blanco pagina. Het creatieve proces is om uit te vogelen wat de klant wil terwijl hij of zij dat zelf nog niet weet. Je helpt mensen verder. Na mijn studie heb ik voor een uitgeverij gewerkt. Na vijf jaar ben ik weggegaan en voor mezelf begonnen, op 2-hoog achter.

Inmiddels zijn er 23 jaar verstreken en gaat het nog steeds goed. Ik werk het liefst aan culturele en maatschappelijke projecten. Het fijnste is de vrijheid bij het uitkiezen van opdrachten en opdrachtgevers. De keuzevrijheid die je hebt om met leuke mensen te werken aan de klussen die je het liefst wilt doen."

Zwemmersgeluk – Op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik

Jim Jansen & Kjeld de Ruyter
Formaat 17 x 24 cm
Gebonden in harde band
Omvang 176 blz., rijk geïllustreerd
Verkoopprijs € 24,99
Verschenen bij Fontaine Uitgevers

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via https://zwemmersgeluk.nl

Zwemmersgeluk

Toon meer (16)