Annekee Wagemaker, kleermaker, ontwerper en docent modeacademie

Annekee Wagemaker, kleermaker, ontwerper en docent modeacademie

“Het geeft mij een gevoel van controle over mijn eigen leven”

“Ik maak dingen om te dragen. Op maat, voor iedereen die zich wil kleden in iets dat niet in de winkel te vinden is. De reactie van de klant heeft voor mij veel waarde. Iemand die iets aantrekt dat op zijn of haar maat gemaakt is, gaat rechter op staan en voelt zich krachtiger en meer zelfverzekerd. Die verandering van houding is mooi.

Je geeft persoonlijke aandacht. Je hebt een gesprek met iemand, leert iemand kennen. Ik probeer te achterhalen wat de echte wensen zijn. Voor veel mensen is het ongebruikelijk dat er iets op maat wordt gemaakt en ze zijn enthousiast, omdat ze het zien ontwikkelen. Dus ze zijn betrokken bij het proces, van het opmeten en het pasmodel in de proefstof, naar het eindresultaat in de echte stof.”

Wat is je tip voor beginnende zzp’ers?

“Je moet hard werken en veel tijd investeren. Ik investeer tijd in mezelf om steeds beter te worden in wat ik doe en zoveel mogelijk ervaring op te doen. Dus ik blijf investeren in scholing en cursussen. Daarnaast zijn goed materiaal en goede machines belangrijk.”

Wat is de belangrijkste eigenschap?

“Liefde voor dit prachtige vak en liefde voor de ander. En ook discipline. Je moet gedreven genoeg zijn om jezelf elke dag aan het werk te zetten.”

Wat vind je het fijnst van zzp’er zijn?

“Ik vind het van heel grote waarde dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Als ik de hele nacht aan een project wil doorwerken, dan kan dat. En als ik eens een dag vrij wil nemen dan kan dat ook.

Het geeft mij een gevoel van vrijheid, in plaats van dat er voor mij bepaald wordt wat ik wanneer mag doen. Als ik een half uur wil mediteren of een wandeling wil maken dan kan dat. Naast het gevoel van vrijheid, trekt de afwisseling in werk mij aan. De ene dag teken ik patronen of zet ik een model in elkaar, de volgende dag sta ik voor de klas of geef ik een workshop en op een ander moment ben ik stoffen aan het verven of aan het ontwerpen. En binnen die werkzaamheden is hetgeen dat ik doe per opdracht ook weer anders dan de voorgaande opdrachten. Ik leer heel veel van die afwisseling en het blijft interessant.”

Zijn er dingen die je hebt moeten leren?

“Ja, bijvoorbeeld het maken van facturen en je administratie bijhouden. En het vaststellen van je uurtarief.”

Hoe heb je dat opgelost?
“Ik heb gekeken naar anderen, ik heb rondgevraagd in mijn netwerk en op internet gezocht naar gangbare tarieven. Per opdracht is het ook anders. Bij opdrachten die leerzaam zijn, ben ik bereid iets minder per uur te vragen. Dan is je beloning deels in geld en deels in ervaring. Die ervaring is belangrijk, zo kun je weer nieuwe technieken leren of nieuwe stoffen gebruiken.”

Waar zou je meer hulp bij kunnen gebruiken als ZZP'er?

“Vooral de zakelijke kant. De omzetbelasting spreekt wel voor zich als je dat eens hebt gedaan, maar de inkomstenbelasting vind ik op sommige onderdelen onduidelijk. Voor mij gaat het dan over het doen van investeringen en de afschrijvingen daarvan, maar ook de aftrekposten en de kortingen.”

En wat is de overweging om niet de hulp van een boekhouder daarbij in te roepen?

“Omdat je zo min mogelijk kosten wilt maken als je beginnend bent. Vorig jaar heb ik voor het eerst een boekhouder ingeschakeld voor mijn IB-aangifte. Dat was best een uitgave voor een startende ondernemer, en het is het waard.”

“Ik ben er dan zeker van dat er geen fouten in de aangifte staan en dat de boekhouder geeft je informatie over wetgeving en regelingen. Dat is fijn, dat geeft zekerheid. Dit jaar wilde ik het graag zelf leren, en mijn boekhouder wilde mij te helpen daar waar ik niet uit kwam.”

Wat kan beter volgens jou?

Wat ik mis is een kleermakersvakbond. Dat vind ik belangrijk, om het kleermakersambacht te beschermen. Er zijn nu zoveel mensen in mijn vak die zichzelf goedkoop aanbieden, om maar werk te genereren. Zij helpen het vak om zeep door zichzelf voor minimumloon of minder aan te bieden. Als ik dan normaal tarief hanteer dan staan sommigen verbaasd te kijken.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

Ik ben hoopvol. In allerlei sectoren is te zien dat handwerk en vakkennis z’n opmars weer maakt. Mensen worden en kopen steeds bewuster en zijn uitgekeken op de massaproductie en het eindeloze consumeren. Men wil goede, duurzame producten met garantie. Mode raakt uit en consumenten zijn spullen-moe. Een groeiende groep heeft veel liever een paar mooie duurzame items, dan een kast vol flodders. Dus ja, ik ben hoopvol. Ik richt mij op die groeiende groep en doe mijn best om het ambacht te bewaken. Want er is markt voor.

CORONATIJDEN-UPDATE

De Coronatijden is een moment voor nieuwe ideeën en nieuwe paden en door Annekee gebruikt om naast haar andere activiteiten De Naaischool Amsterdam te starten.

annekeewagemaker.nl

Annekee Wagenmaker

Toon meer (8)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *