Minder belasting betalen

Image

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder belasting hoef te betalen?

Hoe hoger je winst, des te meer belasting je betaalt. Als je als zzp’er belasting moet betalen is dat een goed teken. Het betekent namelijk dat je redelijk en misschien zelfs goed hebt verdient. Er zijn slimme manieren om ervoor te zorgen dat de belastingaanslag omlaag gaat.

1. Investeren

Kosten maken is goed. Flexibele kosten maken nog beter. Investeren in bedrijfsmiddelen het allerbeste. Dat zit zo:

a. Zakelijke kosten mag je aftrekken van je omzet. Het verlaagt je winst. Je belastingen wordt berekend over je winst.

b. Vaste kosten, zoals huur of een leasecontract, worden een last als je inkomsten teruglopen.

c. Als je in een jaar voor meer dan € 2.300 investeert in bedrijfsmiddelen (gereedschap, apparatuur, laptop, maar ook een bedrijfsauto valt hier onder) heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Tot maximaal 28% van het investeringsbedrag kun je als extra aftrekpost opvoeren.

Voorbeeld
Stel dat je voor € 3000 (bedrag zonder BTW!) aan nieuw gereedschap hebt gekocht. Dan levert je dat een eenmalige aftrekpost op van (€ 3000 x 28% =) € 840. >> Kijk voor meer info op belastingdienst.nl

2. Sparen voor je pensioen

Geld dat je opzijzet voor je pensioen levert je een aftrekpost op. Dat wil zeggen, als je genoeg winst maakt. Sparen voor je pensioen kan als zzp’er op 2 manieren:

a. Fiscale oudedagsreserve (for): de for is een boekhoudkundige truc. Deze is aanlokkelijk maar ook gevaarlijk als je niet van het geld af weet te blijven. Het werk als volgt:

  1. Je mag 9,44% van de jaarwinst toevoegen aan de oudedagsreserve (2019). Over dat deel van de winst krijg je uitstel van belastingheffing.
  2. Uiteindelijk moet je de oudedagsreserve omzetten in een pensioenvoorziening bij een verzekeraar.
  3. Als je het geld niet hebt (al hebt uitgegeven) om een pensioenvoorziening te kopen op het moment dat je met je bedrijf stopt of met pensioen gaat, heb je een probleem. Het bedrag waarover je uitstel van belasting hebt gekregen, wordt opgeteld bij de winst. Dat betekent én geen pensioen én een forse belastingaanslag.

b. Sparen bij een bank of verzekeraar: Je kunt ook sparen door middel van een lijfrente of banksparen. Van het opgebouwde spaarbedrag ontvang je vanaf je AOW-leeftijd een pensioenuitkering. Je mag wachten met je pensioendatum en de uitkering tot vijf jaar uitstellen.

c. Zzp-‘pensioen’: Sinds een aantal jaar is er ook een zogenoemd ‘zzp pensioen’. Dit is een lijfrente met wat soepelere voorwaarden dan een gewone lijfrente. Er zijn meerdere aanbieders.

3. Schuiven met je partner

In je belastingaangifte mag je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen de aangifte van jou en die van je (fiscaal) partner.

4. Zoek een boekhouder

Belastingen zijn ingewikkeld. Bovenstaande opsomming is een verkorte versie van de fiscale voordelen die er te behalen zijn, maar ook de vergissingen die je kunt maken. Niemand houdt ervan teveel belasting te betalen. Een goede boekhouder verdient de kosten van zijn nota terug en helpt je op weg met financiële vragen.

Een goede boekhouder loodst je niet alleen door je belastingaangifte, maar houdt je ook een spiegel voor en helpt je de juiste financiële beslissingen te nemen. Het is belangrijk dat je een klik hebt met je boekhouder. Naast de cijfers en de belastingen moet hij weten en begrijpen wat je bezig houdt en wat je achilleshiel is. Een goede boekhouder ‘spiegelt’: hij vertelt je niet wat je moet doen, maar legt je de keuzes voor.

Tip! Vraag je boekhouder of hij een online boekhoudpakket gebruikt. Dat maakt het leven een stuk makkelijker als je slecht bent in je administratie bijhouden. Het pakket kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan je zakelijke bankrekening, waardoor je afschriften automatisch worden ingelezen.

Lees ook:

Toon meer (20)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *