Hé zzp’er: een tarief van € 16 per uur is écht te weinig!

Hé zzp’er: een tarief van € 20 per uur is écht te weinig!

Er zijn onderwerpen in de zzp-discussie die tot felle discussies leiden. Eén daarvan is het minimumtarief voor zzp’ers van € 16 per uur. Als het aan het kabinet ligt, wordt dit vanaf 2021 de ondergrens. Om een idee te krijgen: chemieconcern DSM betaalt binnenkort in de laagste salarisschaal al € 14 per uur!

Het kabinet wil met dit minimumtarief tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen. Als je niet kunt rekenen, lijkt € 16 per uur misschien oké. Het minimumloon ligt op € 9,52 per uur, dus dan is € 16 op het eerste gezicht zo slecht nog niet. Maar het is niet voor niets dat DSM de ondergrens bij € 14 per uur legt. Eigenlijk is € 20 per uur al de absolute ondergrens.

In een commentaar spreekt NRC Handelsblad van een ‘lachertje’ over een minimumtarief van € 16 per uur. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden reageert op de plannen met een reactie aan RTL Z: "Hiermee normaliseer je zwak ondernemerschap en kweek je een categorie 'B-werknemers."

Beiden hebben gelijk. Ga je als zzp’er zelf rekenen, dan moet je je huid als zzp’er toch echt duurder verkopen. Dat is een kwestie van nuchter naar de feiten kijken. Daarbij probeer ik het zo simpel mogelijk te houden:

1. Wat blijft er over van jouw € 16 per uur als zzp’er?

 1. Als zzp’er loop je alle ondernemersrisico’s, van niet of te laat betalen tot dagen die je niet kunt werken door ziekte of een blessure. Voor dat risico geldt een opslag ten opzichte van het (minimum)uurtarief. Zeg één euro per uur.
 2. Als zzp’er is vakantie ook een periode zonder inkomen. Waar de werknemer elke maand z’n geld op de rekening krijgt, uitgesmeerd over 52 weken per jaar, moet je als zzp’er je geld in circa 45 weken verdienen: 45/52 x 100% = 86%. Dat komt neer op een effectief uurtarief van € 13,85. Daar moet die euro voor het inkomensrisico nog vanaf, dus dan blijft van de € 16 nog maar € 12,85 over.
 3. Als de plannen doorgaan, komt er volgend jaar een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Daarvoor ben je aan premie netto minimaal € 50 per maand kwijt. Omgerekend ongeveer € 0,30 per uur bij een volle baan.
Blijft over: € 12,55. Bruto! Voor de te declareren uren
De onbetaalde uren die daar nog bij komen, qua administratie, reistijd en zo, zijn dan niet eens meegerekend.

2. Wat kost een werknemer bij een minimumloon van € 9,52?

 1. Als werknemer heb je recht op vakantiegeld, 8% van je brutoloon. Dat maakt het minimumloon € 10,28.
 2. De werkgeverslasten van een werknemer bedragen meer dan het minimumloon. Werkgevers betalen allerlei sociale premies etc. Vaak komen hier opleidingskosten bovenop. Beperk je je tot de loonkosten, dan komt er al gauw 40% bovenop. Dat maakt het minimumloon € 13,33.
 3. De werkgever betaalt bovendien een transitievergoeding als een (tijdelijk) dienstverband niet wordt verlengd.

De snelle conclusie: qua geld is het verschil wat een organisatie kwijt is aan een werknemer met minimumloon en een zzp’er met een uurloon van € 16 marginaal.

Qua rechtspositie is er echter één groot verschil: als een opdrachtgever iemand in dienst neemt, is hij gebonden aan de afspraken in het arbeidscontract en aan het arbeidsrecht. Bij ziekte krijg je als werknemer gewoon doorbetaald. Als zzp'er is een dag ziek een dag zonder inkomsten.

Hoger zzp-tarief of terug in loondienst?

Als je als zzp’er de pech hebt dat je aan de onderkant van de arbeidsmarkt alleen voor een schijntje aan de slag kan, heb je twee keuzes:
 1. Niet meer voor minder dan € 20 per uur werken.
 2. Als dat niet lukt: op zoek naar een baan als werknemer bij een werkgever als DSM.
Misschien is dit een harde conclusie, maar wel een eerlijke. Ergens moet je de grens trekken!
Lees ook:
Toon meer

Comments 2

 1. Mooie berekening en die had ik al lang voor mij zelf gemaakt. wil je een redelijk inkomen dan moet je tenminste € 25 rekenen als je weinig of geen administratie hoeft bij te houden. ikzelf doe dat wel en verreken dit in mijn uurtarief. neem ik iets aan dan reken ik € 40 en dan is het risico dat ik langer werk heb voor mij maar doe ik het snellen dan is het ook voor mij. je moet al je kosten meerekenen, je computer, internet papier, kleine materialen etc. wat je niet in rekening kunt brengen. verder moet je ook een paar % als risico in je prijs optellen want er gaat ook wel eens wat mis.
  Met name voor berekeningen etc. waar wat kennis bij nodig is kun je echt niet voor € 16 aan het werk. dan prijs je jezelf uit de markt want de klant zegt dan: ‘ Vorige keer deed je het ook voor die prijs ‘

 2. In loondienst met een vast contract wordt je altjid aan het werk gehouden, ook als het een rustige tijd is.

  Als zzp’er mag je gelijk naar de reservebank. Dat moet je ook meenemen.

  Aan de andere kant, ook uitzendkrachten worden op pauze gezet zodra het werk wegvalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *