Minister Koolmees: vangnet zzp’er óók bij inkomensachteruitgang

Minister Koolmees: vangnet zzp’er óók bij inkomensachteruitgang

Het bijstandsloket voor zzp’ers gaat in de grotere steden vanaf maandag open, verwacht de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De extra inkomenssteun geldt niet alleen voor zelfstandigen wiens omzet helemaal is weggevallen, maar ook voor zzp’ers wiens inkomen is ingezakt.

Noodpakket kabinet

Het kabinet heeft 3 miljard euro gereserveerd om zzp’ers te compenseren, vertelt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

Een belangrijk doel van het noodpakket voor ondernemers en zzp’ers is het in stand houden van de koopkracht. Minister Koolmees zegt in de Volkskrant: “We hebben hier te maken met een aanbodschok die dreigt door te werken naar de vraagkant als mensen niks meer gaan kopen. Dat probeer je te voorkomen.”

Inkomensaanvulling op sociaal minimum

Zzp’ers wordt een vangnet geboden in de vorm van een uitkering op het sociaal minimum. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van inkomensachteruitgang. Op vraag van de Volkskrant-journalist of je ook aanspraak kunt maken op bijstand als je van € 7.000 per maand naar € 5.000 omzet gaat, luidt het antwoord ‘ja’. Maar, zo voegt minister Koolmees toe: “Er is ook een morele verantwoordelijkheid van mensen.”

Loket zzp-vangnet

De gemeenten Rotterdam en Amsterdam hebben deze week al het loket geopend waar zzp’ers een aanvraag kunnen indienen voor inkomensondersteuning. Naar verwachting zullen in de loop van de week ook de kleinere gemeenten volgen.

Ook de Belastingdienst en banken hebben maatregelen getroffen om zzp'ers financieel door de coronacrisis heen te loodsen. Een overzicht van de maatregelen vind je op: Solidariteit in tijden van Covid-19/coronavirus

Toon meer (42)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *