Nibud-advies: spaar 10% inkomen voor buffer

Nibud-advies: spaar 10% inkomen voor buffer

Een buffer voor onverwachte gebeurtenissen is niet gauw groot genoeg, is de boodschap van het adviesorgaan voor consument en geldzaken en hoogleraar gedragseconomie Esther-Mirjam Sent in het AD van 7 augustus. Zo komt de bufferberekenaar van Nibud op een buffer van 18.250 euro voor een jong gezin met koophuis en auto.

De APK van de auto die kneiterhoog uitvalt. Een kop koffie die je over de laptop heengooit. Het zijn de bekende tegenvallers die een hap uit je reserves nemen. Hoeveel geld moet je opzijzetten om dit soort tegenvallers op te vangen? Nibud heeft een bufferberekenaar ontwikkeld om een antwoord te geven op deze vraag. Hiermee bereken je precies hoe groot je buffer moet zijn. En dat deze groter is dan je waarschijnlijk denkt.

Bereken je buffer voor tegenvallers

De rekensom begint al met de kosten van je inventaris. Volgens Nibud moet je daar een kleine 7.000 euro voor opzijleggen. Voor de jaarlijkse APK, beurt en het onderhoud van je auto en verrassingen zoals een hoge energierekening (díe laatste komt er zeker aan dit jaar, gezien de hoge brandstofprijzen) heb je 2.000 euro nodig. En voor een nieuwe auto rekent Nibud een bedrag van € 8.000. Om te zorgen dat al dat geld er ook echt is, adviseert Nibud 10 procent van het netto-inkomen te sparen.

Nibud: ga niet beleggen zonder buffer

Nibud constateert dat steeds meer Nederlanders beleggen, waaronder een groeiende groep met minder dan € 2000 spaargeld. Met name de hogere inkomens beleggen, maar van de beleggers heeft ook 18 procent een laag inkomen. 22 procent van de mensen die zegt moeite te hebben met rondkomen, belegt. Het Nibud benadrukt daarom nog eens extra de noodzaak van voldoende buffer, waar mensen makkelijk bij moeten kunnen als ze gaan beleggen. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud: “We maken ons met name zorgen over de jonge beleggers zonder vangnet. We weten (…) hoe hoog de stress is die mensen kunnen krijgen als de koersen dalen en ze geen buffer hebben om op terug te vallen.”

Buffer bij arbeidsongeschiktheid zzp'er

Bij de berekening van de buffer wordt geen rekening gehouden met ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hiervoor moet je als zzp'er zelf je reservepotje voor vullen. Hetzelfde geldt voor de belastingaanslag. Als zzp'er weet je dat die eraan komt, dus dat geld moet je zelf opzijzetten. Je kunt ervoor zorgen dat je niet te veel wordt verrast met een vooraanslag inkomstenbelasting. Het bedrag dat de Belastingdienst aanhoudt, is meestal gebaseerd op de voorlaatste aanslag.

Verder lezen:
>> Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer
>> De zzp: Geld opzijzetten voor belastingen 
>> De zzp: Financiële routeplanner voor zzp'ers

Toon meer (150)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *