Nibud: armlastige zzp’er niet goed in beeld bij gemeente

Nibud: armlastige zzp’er niet goed in beeld bij gemeente

Mensen met een flexibel inkomen, zoals zzp’ers, denken vaak ten onrechte dat ze niet voor inkomensondersteuning via de gemeente in aanmerking komen. Maar ook de gemeente zelf beoordeelt de hulpvraag van een zzp’er vaak verkeerd, constateert budgetinstituut Nibud.

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 hebben gemeenten een steeds belangrijkere rol gekregen in de bestrijding van armoede. Het lukt de meeste gemeenten onvoldoende om alle inwoners financieel gezien voldoende te ondersteunen, constateert Nibud.

Het Nibud ziet dat gemeentelijk minimabeleid voor werkende armen onvoldoende aansluit bij de dagelijkse praktijk. Het aanvragen van inkomenssteun is vaak een lastige, bureaucratische hindernisloop.

Werkende armen

Een van de risicogroepen is de groep werkende armen. Uit de Nibud-onderzoeken naar de bekendheid en het gebruik van inkomensondersteunende regelingen blijkt dat veel werkenden met een laag inkomen ten onrechte denken dat zij niet voor gemeentelijke inkomensondersteuning in aanmerking komen.

In tegenstelling tot mensen met een uitkering zijn werkende armen niet goed in beeld bij gemeenten en daardoor minder goed worden bereikt. Deze groepen hebben iedere maand dus grote problemen om rond te komen met alle risico’s van dien. Maar ook als zij wél de regelingen aanvragen, is het niet vanzelfsprekend dat zij rond kunnen komen.

Naast de minimale uitgaven hebben werkenden ook te maken met werkgerelateerde kosten, zoals de kosten voor woon-werkverkeer of kinderopvang. Het minimumloon bij een vaste, fulltime baan is dan ook niet voldoende.

Inkomensondersteuning zzp’er

Nog moeilijker is het voor mensen met wisselende inkomsten, bijvoorbeeld zzp’ers. Zij maken bijvoorbeeld niet voldoende uren per week, of het uurloon is te laag. Daarnaast stuiten zij op het probleem dat zij vaak niet ‘passen’ in het profiel van gemeenten. Zij hebben bijvoorbeeld vermogen waardoor zij niet in aanmerking komen voor gemeentelijke regelingen.

Ook is het voor gemeenten lastig het inkomen vast te stellen, wanneer dit steeds wisselt. Hierdoor komen deze huishoudens vaak niet in aanmerking voor ondersteuning.

>> Verder lezen: Hulp voor zzp'er bij financiële tegenslag

>> Rapport Nibud: Huidige inkomensondersteuningsysteem onvoldoende om armoede tegen te gaan.

Toon meer (166)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *