Nibud: grote veranderingen in portemonnee van zzp’er

Nibud: grote veranderingen in portemonnee van zzp'er

De versnelde verlaging van de zelfstandigenaftrek zorgt voor onrust onder zzp’ers. Door hogere belastingkortingen gaat het netto bij een gelijkblijvende winst vooralsnog om overzienbare effecten, blijkt uit de koopkrachtplaatjes van Nibud. Dat laatste kan komende jaren alsnog veranderen, want de komende zeven jaar gaat de zelfstandigenaftrek in stappen van € 360 omlaag.

17 voorbeeldhuishoudens van zzp’ers

Budgetinstituut Nibud heeft koopkrachtberekeningen (zie onder) gemaakt voor 17 voorbeeldhuishoudens van zzp’ers. Het Nibud ziet grote veranderingen in de portemonnee van de zelfstandigen. Niet alleen vanwege de crisis. Ook diegenen die niet getroffen worden door de coronacrisis merken dat ze in 2021 meer geld kwijt zijn aan de belasting. Dat komt onder andere door de verlaging van de zelfstandigenaftrek.

Alleenstaande zzp'er € 25.000

In de uitgebreide voorbeeldberekening van de koopkrachtontwikkeling van een alleenstaande zelfstandige met een winst van € 25.000, blijkt dat deze er negen euro per maand op achteruit gaat qua inkomen. 

Tarieven zzp'er

Wie de toelichting leest, ziet een niet onbelangrijk voorbehoud: Bij de voorbeeldberekeningen voor zelfstandigen is ervan uit gegaan dat zij geen pensioen opbouwen en hun tarieven met 1,2 procent verhogen. Met name dat laatste zal voor niet elke zzp’er van toepassing zijn. Tegelijkertijd is het een belangrijke toevoeging: crisis of niet, zonder tariefsverhoging lever je als zzp’er koopkracht in, puur door de inflatie.

Koopkrachtontwikkeling zzp 2021

De term koopkrachtontwikkeling staat voor de hoeveelheid goederen en diensten die met het netto-inkomen kunnen worden gekocht in vergelijking met het vorige jaar.

Koopkrachtplaatje van zzp’er in 2021

Koopkrachtontwikkeling zzp 2021

Toon meer (131)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *