Nibud: Zelfstandige gaat er in koopkracht op achteruit
Zelfstandig ondernemers gaan er in de hele breedte op achteruit qua koopkracht, zelfs als deze de tarieven met 2.4 procent verhoogt, blijkt uit berekeningen van budgetinstituut Nibud.
Zonder tariefstijging ruim 200 euro minder te besteden
Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim 200 euro per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen. Het Nibud heeft gerekend met een inflatiecijfer van 3 procent, die DNB verwacht voor dit jaar.
Hoe de inflatie zich daadwerkelijk zal ontwikkelen is echter nog erg onzeker. Als de inflatie nog verder oploopt, zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden. Het Nibud adviseert mensen zich niet rijker te rekenen dan ze zijn.
Bij de berekeningen is het Nibud uitgegaan van een inflatie van de 3 procent die DNB verwacht voor dit jaar. Ook is rekening gehouden met een stijging van de ziektekostenpremie. Verder gaat het Nibud uit van de brutoloonstijging van de 2,4 procent die het CPB verwacht voor mensen in loondienst.
Berekening koopkracht zelfstandigen
Bij de voorbeeldberekeningen voor zelfstandigen is ervan uitgegaan dat zij geen pensioen opbouwen en hun tarieven met 2,4 procent verhogen. Alle fiscale regelingen van 2021 en 2022 die relevant zijn voor de 117 huishoudtypen zijn gebruikt.De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd met € 360 naar € 6.310.
Verder lezen:
>> Nibud: Koopkracht 2021-2022: de belangrijkste veranderingen
>> Zo bereken je als zzp'er je uurtarief