Nieuwe zorg-cao geeft vast personeel voorrang in rooster

Nieuwe zorg-cao geeft vast personeel voorrang in rooster

Personeel in vaste dienst krijgt vanaf nu eerste keus bij invulling van de roosters, dit is afgesproken in de nieuwe zorg-cao voor de 450.000 werknemers in de verpleeghuis- en thuiszorg. De lonen gaan tussen 10 en 14 procent omhoog en de werkdruk wordt aangepakt.

Met de nieuwe cao krijgen zzp'ers in de zorg een slechtere positie.  Pas nadat de vaste medewerkers hun roosters hebben ingedeeld, kunnen zzp'ers hun uren vastleggen. 

'Cherry picking' van zzp'ers

Onderhandelaar Bert de Haas van FNV: ‘Hiermee hopen we een einde te maken aan het ‘cherry picking’ van zzp’ers, waardoor vaak de meest zware diensten (waaronder nachtdiensten) door de vaste werknemers worden gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privé balans voor vaste medewerkers dus.’

Afspraken zorg-cao

De lonen gaan in drie stappen omhoog. Op 1 oktober 2023 krijgen de werknemers er 5% bij, met een bodem van € 125. Op 1 maart 2024 wordt het salaris met nog eens 2,5% verhoogd, met een bodem van € 75. Op 1 oktober 2024 komt daar nog eens 2,5% bij, ook met een bodem van € 75. Verder gaat de reiskostenvergoeding met 70% omhoog naar €0,17 per kilometer en zijn er afspraken gemaakt die de instroom van jongeren moet stimuleren.

>> Lees ook: Slim onderhandelen over je uurtarief

Toon meer (143)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *