Een nieuw jaar, een nieuwe start

Een nieuw jaar, een nieuwe start

De coronacrisis is een harde les voor ondernemers en zzp’ers. De crisis laat ook de (veer)kracht van ondernemers zien. Bij het ombuigen van kansen naar omzet is het fijn om een financieel klankbord te hebben.

2021 begint nog met strenge maatregelen, maar het eind van de tunnel lijkt in zicht. Zélfs met een verlenging van de harde lockdown. Veel zzp’ers hebben dankzij alternatieve inkomstenbronnen toch nog omzet gedraaid. In plaats van bij de pakken neer te zitten bedachten ze nieuwe omzet- en afzetmogelijkheden. Je boekhouder kent vaak voorbeelden uit de eigen praktijk. Bovendien vind je in hem of haar iemand die actief kan meedenken en je helpt je ideeën vorm te geven.

Eerlijke uurprijs

Een belangrijke les die Gordon Ramsey de restauranthouders van Hell’s Kitchen voorhoudt, is dat de samenstelling van een bord begint op de rekenmachine. Onder aan de streep is winst het doel. Dat kan alleen als de marge op het product of de dienst groot genoeg is.

Die les geldt ook voor zelfstandigen. Een van de moeilijkste opgaven is het berekenen van een eerlijke (uur)prijs, die past bij je ervaring, de kosten die je maakt en de reserveringen die je moet maken. Wees niet bang voor een eerlijke prijs. Vraag een bedrag dat in verhouding is met de geleverde dienst of het product.

Reserveringen

Om je een idee te geven: de FNV voert momenteel een campagne voor een minimumloon van 14 euro per uur. Omdat je als zzp’er allemaal extra onbetaalde uren maakt, zoals de voorbereidingstijd, administratie, acquisitie en marketing, mag je blij zijn als je aan vijf betaalbare uren per dag komt. Dat betekent dat het minimum zzp-tarief 22,40 euro per uur moet zijn.

Maar wacht even! Je moet ook nog sparen voor pensioen, je verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, geld opzijzetten voor als je ziek wordt. En opdrachtgevers moeten bovendien 8% vakantiegeld betalen. Houd je daar rekening mee, dan is 30 euro per uur het tarief voor laagbetaald werk. Is voor jouw werk een modaal inkomen op zijn plaats, dan moet je een uurtarief van rond de 45 euro hanteren, enzovoorts.

Kostprijsberekening

Zet je een nieuw product op de markt, dan heb je te maken met een kostprijsberekening. Dat is nog ingewikkelder, omdat je te maken hebt met zaken als materiaalkosten, voorraden, apparatuur, en afschrijvingen. Onder aan de streep moet er gewoon een leefbaar inkomen en buffer overblijven.

De NOAB-adviseur kan je helpen met het opstellen van prognoses, het bepalen van de kostprijs en verkoopprijs en meer.

NOAB KEURMERK

NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op ZZP’ers en MKB’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken. Meer weten? Kijk op: NOABkeurmerk.nl.

Comments 3

  1. Pingback: Een nieuw jaar, een nieuwe start - NOAB-keurmerk

  2. Pingback: Een nieuw jaar, een nieuwe start - Verdoorn Adviesgroep

  3. Pingback: Een strategie voor de oude dag is maatwerk - Verdoorn Adviesgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *